Woensdagochtend lagen zo’n zeventig schepen op zee op afhandeling te wachten. Op AIS is te zien dat niet alleen alle ligplaatsen in de haven bezet zijn, maar ook de ankerplaatsen voor de ingang van de haven. Daardoor moeten arriverende schepen buiten die aangewezen gebieden wachten.

Verstopping

Biden noemde de 24/7-openstelling van de Californische containerterminals ‘een eerste grote stap in het versnellen van de toeleveringsketen’. Door de verstopping van de Amerikaanse havens zijn er ernstige tekorten aan grondstoffen en onderdelen ontstaan. Dat werkt door in de prijzen van consumptieartikelen, waardoor ook de inflatie begint op te lopen.

Rederijen klaagden al veel langer over de beperkte openingstijden van de containerterminals aan de Amerikaanse westkust. Ze wijzen erop dat de terminals in Azië, waar de meeste containers vandaan komen, vrijwel zonder uitzondering 24/7 draaien. Aangezien die ook op piekcapaciteit draaien, is het onvermijdelijk dat Amerikaanse havens verstopt raken.

Directeur Gene Seroka van Port of Los Angeles zei deze week dat de verruiming van de openingstijden niet zonder slag of stoot geregeld kan worden. De machtige vakbond International Longshore and Warehouse Union verzet zich er niet tegen, maar volgens Seroka wordt het nog een hele toer om ‘alle leden van het orkest aan het spelen te krijgen’. Hij voegde eraan toe dat er ‘niet één handle is om alle poorten te openen’.

Piekcapaciteit

Hij wees er verder op dat de haven het hele jaar al op piekcapaciteit draait. Zo werd in september bijna 900.000 teu verwerkt, 15% meer dan vorig jaar, toen de aanvoer uit Azië al stevig in de lift zat. In de eerste drie kwartalen van het jaar werd ruim acht miljoen teu verwerkt, ruim een kwart meer dan in die periode vorig jaar.

Waarnemers wijzen er overigens op dat een hogere productie op de terminals de problemen aan de landkant niet oplost, maar maar mogelijk zelfs verergert. Vervoerders kampen met een tekort aan chauffeurs en materieel, waardoor de geloste containers niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd en de terminals vollopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement