Gouverneur Californië tekent decreet tegen havencongestie

Los Angeles

De Californische gouverneur Gavin Newsom heeft een bevel uitgevaardigd aan het adres van overheidsinstanties om manieren te vinden om de vertragingen in de havens aan te pakken.

Hij zegt dat de Californische regering nauw samenwerkt met federale, staats-, werknemers en industriële partners ‘om urgente uitdagingen aan te pakken en distributieprocessen op het niveau van de 21e eeuw te brengen’. Hij sluit aan op het decreet van president Biden, die verordonneerd heeft dat de haven van Los Angeles zo snel mogelijk de klok rond moet gaan werken.

Lange termijn oplossingen

Hij wil ook oplossingen voor de langere termijn, waarvoor in de staatsbegroting voor het komende jaar middelen gereserveerd kunnen worden. Hij noemt daarbij expliciet verbeteringen van de haven- en transportinfrastructuur, elektrificering van het transport van haven tot eindbestemming en scholing van werknemers.

Ook moet onderzocht worden of de staat voorzieningen en locaties beschikbaar kan stellen om de opslag- en transportcapaciteit op korte termijn op te voeren. Daarnaast zouden vrachtwagens op ‘prioritaire vrachtroutes’ meer lading mee moeten kunnen nemen dan nu is toegestaan.

Wachttijd containerschepen

Volgens lokale media moeten inkomende containerschepen bij Los Angeles/Long Beach op dit moment zo’n tien dagen wachten voor ze afgehandeld kunnen worden. Daarnaast duurt het door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs minimaal een week om een geloste container de haven uit te krijgen.

‘Het is of het verkeer op een tienbaans snelweg ineens over vijf rijstroken moet’, zei directeur Gene Seroka onlangs tegenover nieuwszender CNN. Rederijen klagen al sinds ontstaan van de wereldwijde congestie dat veel Amerikaanse containerterminals niet 24/7 open zijn, zoals in de meeste grote Aziatische en Europese containerhavens wel het geval is.

Tachtig containerschepen

Maandagochtend lagen op en buiten ankerplaatsen ongeveer tachtig containerschepen op afhandeling te wachten, zo is te zien op AIS. Volgens The American Trucking Associations bedraagt het tekort aan gekwalificeerde vrachtwagenchauffeurs momenteel zo’n 80.000 mensen. Volgens de organisatie zijn tijdens de corona-lockdowns veel oudere chaffeurs gestopt en konden er niet genoeg jongeren worden opgeleid omdat de rijscholen dicht waren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Gouverneur Californië tekent decreet tegen havencongestie | NT

Gouverneur Californië tekent decreet tegen havencongestie

Los Angeles

De Californische gouverneur Gavin Newsom heeft een bevel uitgevaardigd aan het adres van overheidsinstanties om manieren te vinden om de vertragingen in de havens aan te pakken.

Hij zegt dat de Californische regering nauw samenwerkt met federale, staats-, werknemers en industriële partners ‘om urgente uitdagingen aan te pakken en distributieprocessen op het niveau van de 21e eeuw te brengen’. Hij sluit aan op het decreet van president Biden, die verordonneerd heeft dat de haven van Los Angeles zo snel mogelijk de klok rond moet gaan werken.

Lange termijn oplossingen

Hij wil ook oplossingen voor de langere termijn, waarvoor in de staatsbegroting voor het komende jaar middelen gereserveerd kunnen worden. Hij noemt daarbij expliciet verbeteringen van de haven- en transportinfrastructuur, elektrificering van het transport van haven tot eindbestemming en scholing van werknemers.

Ook moet onderzocht worden of de staat voorzieningen en locaties beschikbaar kan stellen om de opslag- en transportcapaciteit op korte termijn op te voeren. Daarnaast zouden vrachtwagens op ‘prioritaire vrachtroutes’ meer lading mee moeten kunnen nemen dan nu is toegestaan.

Wachttijd containerschepen

Volgens lokale media moeten inkomende containerschepen bij Los Angeles/Long Beach op dit moment zo’n tien dagen wachten voor ze afgehandeld kunnen worden. Daarnaast duurt het door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs minimaal een week om een geloste container de haven uit te krijgen.

‘Het is of het verkeer op een tienbaans snelweg ineens over vijf rijstroken moet’, zei directeur Gene Seroka onlangs tegenover nieuwszender CNN. Rederijen klagen al sinds ontstaan van de wereldwijde congestie dat veel Amerikaanse containerterminals niet 24/7 open zijn, zoals in de meeste grote Aziatische en Europese containerhavens wel het geval is.

Tachtig containerschepen

Maandagochtend lagen op en buiten ankerplaatsen ongeveer tachtig containerschepen op afhandeling te wachten, zo is te zien op AIS. Volgens The American Trucking Associations bedraagt het tekort aan gekwalificeerde vrachtwagenchauffeurs momenteel zo’n 80.000 mensen. Volgens de organisatie zijn tijdens de corona-lockdowns veel oudere chaffeurs gestopt en konden er niet genoeg jongeren worden opgeleid omdat de rijscholen dicht waren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement