Volgens de Israëlische krant Haaretz lag het winnende bod van omgerekend 1,2 miljard dollar van deze combinatie 55% boven dat van de tweede bieder, wiens identiteit niet is bekendgemaakt. Volgens de krant heeft de Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn recente bezoek zware druk op Israël uitgeoefend om de haven niet aan een Chinese partij te verkopen.

Haifa is met een goederenoverslag van bijna dertig miljoen ton en anderhalf miljoen teu de belangrijkste haven van het land. Bijna twee jaar geleden stelde DP World uit Dubai zich kandidaat voor de overname.  Dat gebeurde binnen enkele dagen na de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël.

De privatisering moet leiden tot meer efficiency en verbetering van het logistieke proces. Onduidelijk is in hoeverre de kopers zich hebben verplicht om te investeren in modernisering van de haven.

Miljoen teu

De nieuwe eigenaren zullen het moeten opnemen tegen de op een steenworp afstand gelegen Haifa Bay Port, die de China Shanghai International Port Group daar twee jaar geleden opende. Deze containerterminal kan schepen tot 18.000 teu ontvangen en heeft een capaciteit van een miljoen teu per jaar.

Adani Ports is in handen van Gautam Adani, één van ‘s werelds rijkste mensen. Hij staat met een geschat vermogen van negentig miljard dollar op plek elf van Forbes’ mondiale miljonairs ranglijst. Hij heeft onder meer de haven  van Mundra, India’s grootste private haven, en de luchthaven van Mumbai in handen.

In een tweet waarin hij het winnen van de tender bekend maakte, laat hij zich niet uit over zijn plannen voor de haven van Haifa. Wel refereert hij aan een opmerkelijke Indiase bijdrage aan de geschiedenis van Haifa. In 1918 werd de havenstad op het Ottomaanse Rijk veroverd door Indiase ruiters van het Britse leger in wat volgens hem één van de grootste cavalerie-aanvallen ooit was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement