Dat blijkt uit de lijst van projecten die geld krijgen uit het Europese Innovatiefonds van 1,8 miljard euro.

Shell kondigde eerder deze maand de investeringsbeslissing aan voor een grote waterstoffabriek van 200 megawatt in de Rotterdamse haven. Deze electrolyzer, met een kostenplaatje van ongeveer een miljard euro, zou in 2025 gereed moeten zijn. Uit de EU-documenten blijkt dat het olieconcern ook een aanvraag heeft ingediend voor een naastgelegen tweede electrolyzer, van eveneens 200 megawatt, die in 2027 klaar moet zijn.

Holland Hydrogen

De groene waterstof van het project, dat de naam Holland Hydrogen heeft meegekregen, zal vooral gebruikt worden door de Shell-raffinaderij in Pernis. De brandstof moet daar via een nieuwe pijpleiding van 40 kilometer naartoe worden getransporteerd. Een ander deel van de waterstof komt beschikbaar voor zware waterstoftrucks in Nederland en België.

Ook het elektrolyseproject van Air Liquide in Terneuzen behoort tot de zeventien projecten die en subsidie tegemoet kunnen zien. Deze fabriek moet 15.500 ton hernieuwbare waterstof per jaar gaan produceren.

Hoeveel subsidie de projecten precies krijgen is niet bekendgemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement