De machine, die wordt gebruikt om containers in de haven te vervoeren, wordt aangedreven door een mengeling van waterstof en diesel. De hiervoor benodigde H2-dual fuel technologie is ontwikkeld door CMB-dochter CMB.Tech. Die is gespecialiseerd is in het ontwikkelen en bouwen van grote maritieme en industriële toepassingen die aangedreven worden door waterstof en ammoniak.

De nieuwe technologie is met de steun van ATS verwerkt in een bestaande straddle carrier. De straddle carrier kan een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in containerterminals. De dual fuel technologie kan tot 70% van het dieselverbruik van nieuwe straddle carriers vervangen door dat van waterstof. Het uiteindelijke doel is om de machines 100% met waterstof aan te drijven.

Uitbouwen

Na een ontwerp- en ontwikkelingsfase van 24 maanden gaan de partners nu de prestaties van de dual fuel straddle carrier testen en evalueren in commerciële operaties op de Noordzee Terminal van PSAA. Ze willen daarbij niet alleen leren hoe ze het voertuigontwerp kunnen verbeteren, maar ook andere belangrijke factoren onderzoeken om deze nieuwe technologie verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld hoe de levering en opslag van waterstof zal gebeuren voor de hele vloot.

Tegen 2030 willen ATS, MPET en PSAA samen hun koolstofuitstoot met de helft verminderen in vergelijking met 2019. Tegen 2050 willen ze zelfs helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Deze doestellingen zijn in lijn met het 2015 VN Klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal.

De tests met de eerste prototypes van de dual fuel waterstof straddle carrier maken deel uit van een breder programma van MPET en PSAA. Daarin evalueren de terminaloperatoren vier technologische pistes om de koolstofuitstoot van deze machines in hun werkomgeving aanzienlijk te verminderen; waterstof, biobrandstof, hybride batterijen/diesel en volledige elektrificatie. Welke oplossing de partners uiteindelijk zullen kiezen, hangt af van de testresultaten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement