Nieuwe cao voor ‘heldhaftige, offers brengende’ havenarbeiders VS

22.000 arbeiders in 29 havens

Er is een akkoord over een nieuwe, zesjarige cao voor havenarbeiders in de zeehavens aan de Amerikaanse westkust. De arbeidsonrust die deze maand weer was toegenomen in havens als Los Angeles/Long Beach en Seattle en die in de logistieke sector tot verstoringen en frustraties leidde, lijkt daarmee ten einde te komen. Details over de inhoud, zoals de hoogte van de loonstijging, zijn nog niet bekendgemaakt.

Foto: Ungureanu Catalina Oana / Shutterstock.com

De Westcoast-havenarbeiders deden hun werk al zonder cao sinds 1 juli vorig jaar, toen hun oude contract verliep. Sindsdien zat er weinig schot in de onderhandelingen, maar in een gezamenlijke verklaring hebben de vakbond International Longshore and Warehouse Union (ILWU) en werkgeversorganisatie Pacific Maritime Association (PMA) nu laten weten ‘verheugd’ te zijn met een overeenkomst ‘die een erkenning is van de heldhaftige inspanningen en persoonlijke opofferingen van het ILWU-arbeidsleger dat onze havens operationeel houdt’. Ook stellen de twee organisaties verheugd te zijn dat ‘we onze volledige aandacht nu weer op die operatie in de westkusthavens kunnen richten’.

De nieuwe havenwerkers-cao geldt voor meer dan 22.000 arbeiders in 29 havens in de staten Californië, Oregon en Washington.

Uit het slop

De Amerikaanse president Joe Biden, die vorig jaar al eens naar Los Angeles afreisde om te proberen de onderhandelingen hoogstpersoonlijk uit het slop te trekken, heeft meteen op het cao-akkoord gereageerd, waarbij ook hij de ‘heldhaftigheid’ prees die de havenarbeiders volgens hem met name ten tijde van de coronapandemie aan de dag hebben gelegd. ‘Eindelijk krijgen ze de beloning, de voordelen en de kwaliteit van leven die ze verdienen.’ Biden stelde verder dat de deal aantoont dat ‘collectief onderhandelen werkt, zoals ik altijd al gezegd heb’. De havenwerkersvakbond had forse financiële eisen op tafel gelegd omdat terminals en rederijen tijdens de pandemie recordwinsten hebben geboekt: de bond steunde de arbeiders in het idee dat ze recht hadden op een groter deel van de gestegen inkomsten.

Biden prees de recente rol die in de onderhandelingen is gespeeld door Julie Su, de (waarnemend) minister van Arbeid, die volgens de president heeft geholpen ‘onze supply chains sterk te houden voor Amerika’s bedrijven, boeren en hardwerkende gezinnen’. Su nam in maart de taken over van Bidens oorspronkelijke Arbeidsminister Marty Walsh, die opstapte na een rumoerige periode waarin hij onder meer veel kritiek kreeg van spoorarbeiders die ontevreden waren over een cao-akkoord dat hij voor hen gesloten had met spoorvrachtbedrijven. In plaats van aan het ministerie geeft Walsh nu leiding aan de Amerikaanse vakbond van ijshockeyspelers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nieuwe cao voor ‘heldhaftige, offers brengende’ havenarbeiders VS | NT

Nieuwe cao voor ‘heldhaftige, offers brengende’ havenarbeiders VS

22.000 arbeiders in 29 havens

Er is een akkoord over een nieuwe, zesjarige cao voor havenarbeiders in de zeehavens aan de Amerikaanse westkust. De arbeidsonrust die deze maand weer was toegenomen in havens als Los Angeles/Long Beach en Seattle en die in de logistieke sector tot verstoringen en frustraties leidde, lijkt daarmee ten einde te komen. Details over de inhoud, zoals de hoogte van de loonstijging, zijn nog niet bekendgemaakt.

Foto: Ungureanu Catalina Oana / Shutterstock.com

De Westcoast-havenarbeiders deden hun werk al zonder cao sinds 1 juli vorig jaar, toen hun oude contract verliep. Sindsdien zat er weinig schot in de onderhandelingen, maar in een gezamenlijke verklaring hebben de vakbond International Longshore and Warehouse Union (ILWU) en werkgeversorganisatie Pacific Maritime Association (PMA) nu laten weten ‘verheugd’ te zijn met een overeenkomst ‘die een erkenning is van de heldhaftige inspanningen en persoonlijke opofferingen van het ILWU-arbeidsleger dat onze havens operationeel houdt’. Ook stellen de twee organisaties verheugd te zijn dat ‘we onze volledige aandacht nu weer op die operatie in de westkusthavens kunnen richten’.

De nieuwe havenwerkers-cao geldt voor meer dan 22.000 arbeiders in 29 havens in de staten Californië, Oregon en Washington.

Uit het slop

De Amerikaanse president Joe Biden, die vorig jaar al eens naar Los Angeles afreisde om te proberen de onderhandelingen hoogstpersoonlijk uit het slop te trekken, heeft meteen op het cao-akkoord gereageerd, waarbij ook hij de ‘heldhaftigheid’ prees die de havenarbeiders volgens hem met name ten tijde van de coronapandemie aan de dag hebben gelegd. ‘Eindelijk krijgen ze de beloning, de voordelen en de kwaliteit van leven die ze verdienen.’ Biden stelde verder dat de deal aantoont dat ‘collectief onderhandelen werkt, zoals ik altijd al gezegd heb’. De havenwerkersvakbond had forse financiële eisen op tafel gelegd omdat terminals en rederijen tijdens de pandemie recordwinsten hebben geboekt: de bond steunde de arbeiders in het idee dat ze recht hadden op een groter deel van de gestegen inkomsten.

Biden prees de recente rol die in de onderhandelingen is gespeeld door Julie Su, de (waarnemend) minister van Arbeid, die volgens de president heeft geholpen ‘onze supply chains sterk te houden voor Amerika’s bedrijven, boeren en hardwerkende gezinnen’. Su nam in maart de taken over van Bidens oorspronkelijke Arbeidsminister Marty Walsh, die opstapte na een rumoerige periode waarin hij onder meer veel kritiek kreeg van spoorarbeiders die ontevreden waren over een cao-akkoord dat hij voor hen gesloten had met spoorvrachtbedrijven. In plaats van aan het ministerie geeft Walsh nu leiding aan de Amerikaanse vakbond van ijshockeyspelers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement