Team van 25 agenten vormt zeehavenpolitie in Zeeland en Moerdijk

Aanpak ondermijning

De zeehavens in Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk hebben nu een eigen zeehavenpolitie. Sinds 1 juli houdt een team van 25 mensen zich in de havens met name bezig met ondermijning.

Foto: Koninklijke Marechaussee

De zeehavenpolitie bestaat uit politiemedewerkers die in de havens surveilleren, recherchemedewerkers die opsporingsonderzoeken doen en informatiemedewerkers die analyses maken. Het team gaat in Zeeland vooral onderzoek doen naar uithalers die cocaïne uit containers in de havens halen en in Moerdijk naar inklimmers die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Het team werkt samen met de zeehavenpolitie van Rotterdam.

De Zeehavenpolitie in Zeeland en West-Brabant bestaat voorlopig uit zo’n 25 politiemensen. Districtschef Joost Manusama: ‘Binnen dit team is een groep rechercheurs actief, een aantal geüniformeerde politiemensen evenals een aantal mensen dat bezig is met inlichtingen.’ Het team moet in de toekomst verder worden uitgebreid. Voorlopig zal de Zeehavenpolitie midden in het Zeeuwse havengebied worden gehuisvest. Tot nu toe had de Zeehavenpolitie alleen een afdeling in de haven van Rotterdam.

Een paar dagen na de start van eenheid in Zeeland en West-Brabant werd al 1.500 kilo cocaïne gevonden in een container met pallets bananen. Volgens het OM is het ‘de grootste partij drugs die dit jaar in Zeeland is gevonden’. De douane kwam de drugs op het spoor ‘door onderzoek’. De nieuwe zeehavenagenten gaan met het verdere onderzoek aan de slag.

Voor de nieuwe afdeling van de zeehavenpolitie komen er extra structurele gelden ter beschikking vanuit het ministerie van Justitie & Veiligheid. De uitbreiding is onderdeel van het mainportprogramma van de haventafel. Dat programma heeft als doel de havens veiliger en weerbaarder te maken. De partijen die aanschuiven bij de haventafel (burgemeesters, het OM, de politie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst en de havenbedrijven Moerdijk en North Sea Port) werken hier samen aan.

Gerben Dijksterhuis, voorzitter van de samenwerkende partijen in en rondom de zeehavens: ‘Juist onze regio verdient meer capaciteit. Het is zo’n uitgestrekt gebied, met zoveel verschillende bedrijven. Dan zijn alle extra ogen en oren van harte welkom. En dat straalt ook uit naar mensen die in de haven werken of mensen met minder frisse bedoelingen. Wij zijn er, wij zien het, wij horen het, wij ondernemen actie waar nodig.’

Al in oktober 2020 concludeerde TNO dat in de zeehavens in Zeeland en West-Brabant de criminelen te veel invloed hebben gekregen. Corrupte havenarbeiders bleken nauw betrokken bij smokkelpraktijken. Er was onvoldoende toezicht en te weinig kennis en capaciteit om de drugscriminaliteit te bestrijden. De vorming van de zeehavenpolitie was al geruime tijd onderwerp van gesprek.

Team van 25 agenten vormt zeehavenpolitie in Zeeland en Moerdijk | NT

Team van 25 agenten vormt zeehavenpolitie in Zeeland en Moerdijk

Aanpak ondermijning

De zeehavens in Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk hebben nu een eigen zeehavenpolitie. Sinds 1 juli houdt een team van 25 mensen zich in de havens met name bezig met ondermijning.

Foto: Koninklijke Marechaussee

De zeehavenpolitie bestaat uit politiemedewerkers die in de havens surveilleren, recherchemedewerkers die opsporingsonderzoeken doen en informatiemedewerkers die analyses maken. Het team gaat in Zeeland vooral onderzoek doen naar uithalers die cocaïne uit containers in de havens halen en in Moerdijk naar inklimmers die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Het team werkt samen met de zeehavenpolitie van Rotterdam.

De Zeehavenpolitie in Zeeland en West-Brabant bestaat voorlopig uit zo’n 25 politiemensen. Districtschef Joost Manusama: ‘Binnen dit team is een groep rechercheurs actief, een aantal geüniformeerde politiemensen evenals een aantal mensen dat bezig is met inlichtingen.’ Het team moet in de toekomst verder worden uitgebreid. Voorlopig zal de Zeehavenpolitie midden in het Zeeuwse havengebied worden gehuisvest. Tot nu toe had de Zeehavenpolitie alleen een afdeling in de haven van Rotterdam.

Een paar dagen na de start van eenheid in Zeeland en West-Brabant werd al 1.500 kilo cocaïne gevonden in een container met pallets bananen. Volgens het OM is het ‘de grootste partij drugs die dit jaar in Zeeland is gevonden’. De douane kwam de drugs op het spoor ‘door onderzoek’. De nieuwe zeehavenagenten gaan met het verdere onderzoek aan de slag.

Voor de nieuwe afdeling van de zeehavenpolitie komen er extra structurele gelden ter beschikking vanuit het ministerie van Justitie & Veiligheid. De uitbreiding is onderdeel van het mainportprogramma van de haventafel. Dat programma heeft als doel de havens veiliger en weerbaarder te maken. De partijen die aanschuiven bij de haventafel (burgemeesters, het OM, de politie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst en de havenbedrijven Moerdijk en North Sea Port) werken hier samen aan.

Gerben Dijksterhuis, voorzitter van de samenwerkende partijen in en rondom de zeehavens: ‘Juist onze regio verdient meer capaciteit. Het is zo’n uitgestrekt gebied, met zoveel verschillende bedrijven. Dan zijn alle extra ogen en oren van harte welkom. En dat straalt ook uit naar mensen die in de haven werken of mensen met minder frisse bedoelingen. Wij zijn er, wij zien het, wij horen het, wij ondernemen actie waar nodig.’

Al in oktober 2020 concludeerde TNO dat in de zeehavens in Zeeland en West-Brabant de criminelen te veel invloed hebben gekregen. Corrupte havenarbeiders bleken nauw betrokken bij smokkelpraktijken. Er was onvoldoende toezicht en te weinig kennis en capaciteit om de drugscriminaliteit te bestrijden. De vorming van de zeehavenpolitie was al geruime tijd onderwerp van gesprek.