ECT introduceert klimaat- en piektoeslagen voor trucks

16 euro per bezoek

De Rotterdamse terminals ECT Delta en ECT Euromax gaan volgend jaar piek- en klimaattoeslagen heffen voor vrachtwagens. Truckers die de terminals van Hutchison Ports ECT in Rotterdam aan doen, betalen daardoor vanaf 1 januari vaak 16 euro per bezoek.

Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Het Spreidingstarief, de piektoeslag, geldt van 5.00 tot 19.00 uur op doordeweekse dagen. Vrachtwagens betalen op die tijden 13,50 euro per bezoek.

Als vrachtwagens buiten deze tijden containers komen ophalen, geldt juist een compensatie, een spreidingspremie van 4,50 euro. Dat geld krijgen de chauffeurs overigens niet uitgekeerd, maar telt als korting. Met drie premies mogen de vrachtwagens een keer gratis de terminal op tijdens de piekuren.

ECT wijst er in een brief aan vervoerders op dat de Delta- en Euromax-terminals al jarenlang 24 uur per dag open zijn, maar dat die mogelijkheid onvoldoende benut wordt. Op piekuren ontstaan er daardoor lange files bij de terminals. Met het Spreidingstarief wil ECT hier verandering in brengen. De RWG-terminal introduceerde eerder dit jaar met dit argument een piektoeslag van 15 euro per bezoek.

Klimaattarief

Daarnaast komt er een zogenoemd Klimaattarief, een toeslag van 2,50 euro per dieselvrachtwagen. Volgens ECT is zo’n toeslag noodzakelijk omdat het bedrijf zelf door Nederlandse en Europese regelgeving gedwongen wordt om ‘haar eigen processen zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken’.

Bovendien moet de stikstofuitstoot op de terminal omlaag, pleit de terminaloperator. ‘Een absolute voorwaarde om de terminals verder te kunnen ontwikkelen. Bezoekende modaliteiten tellen mee voor de stikstofuitstoot van de terminal’, schrijft ECT. Zero-emissievrachtwagens zijn vrijgesteld van de klimaattoeslag.

De opbrengsten van de toeslagen gaan volgens ECT naar investeringen in ‘groener equipment, vergroten van de netcapaciteit en de voorbereidingen voor de aanleg van walstroomfaciliteiten’ en ‘het verbeteren van de service aan het wegvervoer daar waar mogelijk en nodig’.

De toeslagen worden bijgehouden met de toegangspas voor de terminals, de CargoCard. ECT stelt vervolgens maandelijks per bedrijf een factuur op. De toeslag geldt overigens niet voor de voormalige APM-terminal, de Hutchison Ports Delta II.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

ECT introduceert klimaat- en piektoeslagen voor trucks | NT

ECT introduceert klimaat- en piektoeslagen voor trucks

16 euro per bezoek

De Rotterdamse terminals ECT Delta en ECT Euromax gaan volgend jaar piek- en klimaattoeslagen heffen voor vrachtwagens. Truckers die de terminals van Hutchison Ports ECT in Rotterdam aan doen, betalen daardoor vanaf 1 januari vaak 16 euro per bezoek.

Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Het Spreidingstarief, de piektoeslag, geldt van 5.00 tot 19.00 uur op doordeweekse dagen. Vrachtwagens betalen op die tijden 13,50 euro per bezoek.

Als vrachtwagens buiten deze tijden containers komen ophalen, geldt juist een compensatie, een spreidingspremie van 4,50 euro. Dat geld krijgen de chauffeurs overigens niet uitgekeerd, maar telt als korting. Met drie premies mogen de vrachtwagens een keer gratis de terminal op tijdens de piekuren.

ECT wijst er in een brief aan vervoerders op dat de Delta- en Euromax-terminals al jarenlang 24 uur per dag open zijn, maar dat die mogelijkheid onvoldoende benut wordt. Op piekuren ontstaan er daardoor lange files bij de terminals. Met het Spreidingstarief wil ECT hier verandering in brengen. De RWG-terminal introduceerde eerder dit jaar met dit argument een piektoeslag van 15 euro per bezoek.

Klimaattarief

Daarnaast komt er een zogenoemd Klimaattarief, een toeslag van 2,50 euro per dieselvrachtwagen. Volgens ECT is zo’n toeslag noodzakelijk omdat het bedrijf zelf door Nederlandse en Europese regelgeving gedwongen wordt om ‘haar eigen processen zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken’.

Bovendien moet de stikstofuitstoot op de terminal omlaag, pleit de terminaloperator. ‘Een absolute voorwaarde om de terminals verder te kunnen ontwikkelen. Bezoekende modaliteiten tellen mee voor de stikstofuitstoot van de terminal’, schrijft ECT. Zero-emissievrachtwagens zijn vrijgesteld van de klimaattoeslag.

De opbrengsten van de toeslagen gaan volgens ECT naar investeringen in ‘groener equipment, vergroten van de netcapaciteit en de voorbereidingen voor de aanleg van walstroomfaciliteiten’ en ‘het verbeteren van de service aan het wegvervoer daar waar mogelijk en nodig’.

De toeslagen worden bijgehouden met de toegangspas voor de terminals, de CargoCard. ECT stelt vervolgens maandelijks per bedrijf een factuur op. De toeslag geldt overigens niet voor de voormalige APM-terminal, de Hutchison Ports Delta II.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement