EU-subsidie voor douanescanners onzeker door onderzoek naar veiligheid Chinese apparatuur

12 miljoen euro

Nederland moet mogelijk 12 miljoen euro aan subsidie terugbetalen aan de Europese Commissie. Het gaat om geld voor mobiele scanners die de douane gebruikt om containers in de haven te controleren. Er is onderzoek nodig naar de veiligheid van deze scanners, waardoor ze mogelijk na de deadline van Brussel in gebruik worden genomen. “Daardoor ontstaat het risico dat de verleende subsidie zal moeten worden terugbetaald”, aldus verantwoordelijk staatssecretaris Aukje de Vries.

Archieffoto van een douanescanner in Oss. Daar zijn waren politie en douane bezig met een actie waarbij enkele tientallen rechercheurs zijn ingezet. Foto: ANP / ROB ENGELAAR

Er zijn al langer zorgen over mogelijke Chinese invloed op de scanners van het Chinese bedrijf Nuctech. Een maand geleden gaf de Europese Commissie opdracht tot een inval in het hoofdkantoor van de Nederlandse vestiging van Nuctech. Het bedrijf zou mogelijk subsidie ontvangen van de Chinese staat.

De Vries gaat in een brief aan de Kamer niet specifiek in op de rol van China, maar zegt wel dat de douane “niet naïef” is “als het gaat om de veiligheid van scanapparatuur”. Het onderzoek hiernaar leidt tot een later besluit, waardoor het “waarschijnlijk niet haalbaar” is om de apparatuur in juni volgend jaar in gebruik te nemen, zoals werd geëist door de Commissie.

De douane wil proberen de subsidie alsnog te behouden, benadrukt de bewindsvrouw.

EU-subsidie voor douanescanners onzeker door onderzoek naar veiligheid Chinese apparatuur | NT

EU-subsidie voor douanescanners onzeker door onderzoek naar veiligheid Chinese apparatuur

12 miljoen euro

Nederland moet mogelijk 12 miljoen euro aan subsidie terugbetalen aan de Europese Commissie. Het gaat om geld voor mobiele scanners die de douane gebruikt om containers in de haven te controleren. Er is onderzoek nodig naar de veiligheid van deze scanners, waardoor ze mogelijk na de deadline van Brussel in gebruik worden genomen. “Daardoor ontstaat het risico dat de verleende subsidie zal moeten worden terugbetaald”, aldus verantwoordelijk staatssecretaris Aukje de Vries.

Archieffoto van een douanescanner in Oss. Daar zijn waren politie en douane bezig met een actie waarbij enkele tientallen rechercheurs zijn ingezet. Foto: ANP / ROB ENGELAAR

Er zijn al langer zorgen over mogelijke Chinese invloed op de scanners van het Chinese bedrijf Nuctech. Een maand geleden gaf de Europese Commissie opdracht tot een inval in het hoofdkantoor van de Nederlandse vestiging van Nuctech. Het bedrijf zou mogelijk subsidie ontvangen van de Chinese staat.

De Vries gaat in een brief aan de Kamer niet specifiek in op de rol van China, maar zegt wel dat de douane “niet naïef” is “als het gaat om de veiligheid van scanapparatuur”. Het onderzoek hiernaar leidt tot een later besluit, waardoor het “waarschijnlijk niet haalbaar” is om de apparatuur in juni volgend jaar in gebruik te nemen, zoals werd geëist door de Commissie.

De douane wil proberen de subsidie alsnog te behouden, benadrukt de bewindsvrouw.