Tomorrow Energy bouwt batterij opslagsysteem in Eemshaven

Regulering pieken en dalen

Het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy gaat een batterij opslagsysteem bouwen in de Eemshaven. Het opslagproject heeft een vermogen van 180 megawatt en een capaciteit van 360 megawattuur. Het project, genaamd Holland Battery 1, wordt aangesloten op het Tennet station en zal in 2027 operationeel zijn, verwacht Hakkan Yildirim, directeur Tomorrow Energy.

windenergie opslag in eemshaven
Met batterij opslag Holland Batterij 1 wordt windenergie opgeslagen. Foto: Shutterstock

‘Met dit nieuwe, grootschalige batterij opslagsysteem kunnen we de pieken en dalen in de stroomvoorziening van zon- en windenergie opvangen en de netcongestie tegengaan. Daarmee kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen’, aldus Yildirim. De Eemshaven is een ‘logische locatie’, volgens hem, omdat dit een belangrijk knooppunt van energie is in ons land.  ‘Als energiehub zorgt de Eemshaven voor een derde van de nationale energievoorziening in ons land.’

Hoogspanningsstation

Onlangs heeft de gemeente Het Hogeland een vergunning afgegeven voor het project Holland Battery 1. Op dit moment is men bezig met de voorbereiding van de bouw. De planning is dat de opslag in 2027 in gebruik wordt genomen en direct wordt aangesloten op het hoogspanningsstation in de Eemshaven. Met de realisatie van het project is een investering van meer dan 50 miljoen euro gemoeid, exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt.

Het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy houdt zich bezig met duurzame energieprojecten, zoals energieopslag in grootschalige batterijen, de ontwikkeling van grootschalige zonneparken en laadpalen.

Tomorrow Energy bouwt batterij opslagsysteem in Eemshaven | NT

Tomorrow Energy bouwt batterij opslagsysteem in Eemshaven

Regulering pieken en dalen

Het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy gaat een batterij opslagsysteem bouwen in de Eemshaven. Het opslagproject heeft een vermogen van 180 megawatt en een capaciteit van 360 megawattuur. Het project, genaamd Holland Battery 1, wordt aangesloten op het Tennet station en zal in 2027 operationeel zijn, verwacht Hakkan Yildirim, directeur Tomorrow Energy.

windenergie opslag in eemshaven
Met batterij opslag Holland Batterij 1 wordt windenergie opgeslagen. Foto: Shutterstock

‘Met dit nieuwe, grootschalige batterij opslagsysteem kunnen we de pieken en dalen in de stroomvoorziening van zon- en windenergie opvangen en de netcongestie tegengaan. Daarmee kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen’, aldus Yildirim. De Eemshaven is een ‘logische locatie’, volgens hem, omdat dit een belangrijk knooppunt van energie is in ons land.  ‘Als energiehub zorgt de Eemshaven voor een derde van de nationale energievoorziening in ons land.’

Hoogspanningsstation

Onlangs heeft de gemeente Het Hogeland een vergunning afgegeven voor het project Holland Battery 1. Op dit moment is men bezig met de voorbereiding van de bouw. De planning is dat de opslag in 2027 in gebruik wordt genomen en direct wordt aangesloten op het hoogspanningsstation in de Eemshaven. Met de realisatie van het project is een investering van meer dan 50 miljoen euro gemoeid, exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt.

Het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy houdt zich bezig met duurzame energieprojecten, zoals energieopslag in grootschalige batterijen, de ontwikkeling van grootschalige zonneparken en laadpalen.