Met de LSI wil het platform een model opstellen dat vergelijkbaar is met de World Logistics Performance Index, maar dan met een focus op duurzaamheid. De initiatiefnemers willen relevante criteria opstellen met betrekking tot duurzame logistiek in al zijn facetten.

Mogelijke criteria zijn: energieverbruik, emissies van schadelijke stoffen, impact op mobiliteit, geluidsoverlast, verkeersveiligheid, gebruik van grondstoffen en afvalbeleid. Aan ieder criterium zal een wegingsfactor toegekend worden. Het model wordt samen met twaalf bedrijven ontwikkeld.

‘Veel bedrijven hebben met het programma Lean & Green en het VIL-duurzaamheidscharter al aangetoond dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar duurzaamheid is veel meer dan CO2-reductie’, aldus Eva Gezels, projectleider bij VIL. ‘De kracht van de nieuwe index ligt dan ook in de benchmark, die bedrijven van binnenuit zal stimuleren om trajecten op te starten om hun duurzaamheid te verbeteren en zich zo te onderscheiden of te positioneren als koploper.’

Met de index wil VIL de sector aanzetten tot een reëel duurzaamheidsbeleid. LSI moet een krachtig hulpmiddel worden om bedrijven meer inzicht te geven in waar ze staan op vlak van duurzaamheid en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. De index zal getest worden bij alle projectdeelnemers, waaronder onder meer Carglass Distribution, Colruyt, FrieslandCampina Belgium, Havi Logistics, MSC Belgium, Odyssey Logistics Europe en Snel Logistic Solutions.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement