Daarom brengt transportkoepel Febetra samen met de Confederatie Bouw, de Boerenbond, de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen en de Vlaamse dronecluster Euka een beleidsadvies uit dat concreet toelicht welke business cases gebaat zijn bij een aanpassing van de wetgeving.

“De huidige Belgische regels zijn overgenomen uit de luchtvaartsector,” vertelt Mark Vanlook, manager van Euka. “Ze verhinderen om te concurreren met de internationale sector. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld dronevluchten buiten het gezichtsveld van de piloot toegelaten. In België moet een drone in het gezichtsveld van de piloot blijven, terwijl de technologie zover is gevorderd dat dit niet meer nodig is.” Dit blijkt onder meer uit experimenten met tijdelijke vergunningen. Zo zette Elia eerder dit jaar een drone in voor de inspectie van hoogspanningslijnen in Limburg.

“Door de vertraging tussen wet en realiteit staan bedrijven weigerachtig tegenover investeringen,” stelt Vanlook. “Waarom zouden bedrijven investeren in innovatieve technologie als ze die toch niet mogen gebruiken? Wanneer België achterblijft zullen andere landen graag het gat opvullen, zoals dit enkele jaren geleden gebeurde met e-commerce.” De Belgische wetgeving op nachtwerk deed toen de internetshops uitwijken naar buitenlandse magazijnen.

Voordelen

“In België, met zijn talrijke files en werken in een klein en dichtbevolkt gebied, biedt onbemand transport via de lucht voordelen. In opslagplaatsen kan een drone of een andere robot, uitgerust met camera- en sensortechnologie, zich autonoom bewegen, voorraden tellen en visuele controles uitvoeren. Dit vereist geen wetswijziging indien het indoor toegepast wordt, maar wel voor openlucht opslagplaatsen, zoals containerterminals. “Er zouden standaard uitzonderingen mogelijk moeten zijn voor zones die als een soort ‘luchtbel’ zonder bijkomende aanvragen door drones gebruikt mogen worden. Het doel moet zijn om zonder lange procedures afspraken te kunnen maken over bijvoorbeeld de maximale vlieghoogte, of vliegen boven mensen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement