Globalisering langs internationale waardeketens is cruciaal met het oog op vooruitgang en ontwikkeling. Ondanks de tendens van toenemende antiglobalisering in veel landen, ondervond de wereldwijde verbondenheid volgens het rapport een nieuw hoogtepunt, met voor het eerst sinds 2007 weer een aanzienlijk toename. Sterke economische groei heeft internationale stromen versterkt, terwijl het effect van belangrijke beleidswijzigingen, zoals tariefverhogingen in de VS, nog niet zichtbaar is.

Ranglijst

Het rapport werd deze week door co-auteur Steven A. Altman van de New York University Stern School of Business gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Over de het feit dat Nederland de ranglijst van meest verbonden landen aanvoert zei Ronald Leunisse, Managing Director van DHL Express in Nederland: ‘Wij bewijzen natuurlijk al eeuwen wat het resultaat is van open relaties. Verbondenheid met de wereld ligt verankerd in ons denken en is de motor achter het succes van Nederland als handelsnatie en als inclusieve samenleving.’

De 2018-index geeft de huidige mate van globalisering weer met een wereldranglijst, gebaseerd op de diepte, ofwel de intensiteit en de breedte, ofwel de geografische spreiding van de internationale verbindingen die landen hebben. De top vijf van meest verbonden landen wordt gevormd door Nederland, Singapore, Zwitserland, België en de Verenigde Arabische Emiraten. Acht van de top-10-landen bevinden zich in Europa, wat dit de meest verbonden regio maakt, in het bijzonder voor handel en mensenstromen. Noord-Amerika, de leider in kapitaal- en informatiestromen, staat op de tweede plaats, gevolgd door het Midden-Oosten.

Globalisering

‘Zelfs nu de wereld blijft globaliseren, is er nog steeds een enorm onbenut potentieel over de hele wereld. De GCI laat zien dat de meeste bewegingen en uitwisselingen die we nu zien, eerder nationaal dan internationaal zijn, terwijl globalisering juist een beslissende factor is in groei en welvaartsontwikkeling’, legt John Pearson, CEO van DHL Express, uit. ‘Toenemende internationale samenwerking draagt bij aan stabiliteit, zodat bedrijven en landen die globalisering omarmen daarvan enorm profiteren.’

‘Verrassend genoeg is de wereld nog steeds minder verbonden dan de meeste mensen denken’, vindt GCI co-auteur Steven Altman. ‘Mensen hebben de neiging zich meer zorgen te maken over internationale stromen als ze die overschatten. De feiten in ons rapport kunnen helpen dergelijke angsten te temperen en de aandacht te vestigen op echte feiten.’

Export

Op mondiaal niveau laat de GCI bijvoorbeeld zien dat wereldwijd zo’n 20% van de economische output wordt geëxporteerd, dat 7% van de belminuten (inclusief oproepen via internet) internationaal zijn en 3% van de mensen buiten hun geboorteland leeft. De meeste landen zijn veel meer verbonden met hun buren dan met verre landen.

De GCI toont wederom grote verschillen tussen de mate van globalisering in ontwikkelde en opkomende economieën. De intensiteit waarmee opkomende economieën handelen is vrijwel gelijk aan die van ontwikkelde economieën. Maar de intensiteit van internationale kapitaalstromen van ontwikkelde economieën is ruim driemaal zo sterk, die van mensenstromen vijfmaal zo sterk en die van informatiestromen bijna negen keer sterker. De inhaalslag van opkomende economieën op het gebied van verbondenheid met de wereld lijkt daarmee tot stilstand gekomen.

Zuidoost-Aziatische landen

De vijf landen waar internationale stromen de verwachtingen overtreffen, zijn Cambodja, Maleisië, Mozambique, Singapore en Vietnam. Vier van deze top-vijf landen bevinden zich in Zuidoost-Azië. Zuidoost-Aziatische landen profiteren van bredere Aziatische toeleveringsketens waar ze deel van uitmaken en van beleidsinitiatieven vanuit Asean, die economische integratie bevorderen. Deze diepere verbondenheid met de wereld kan hun economische groei versnellen.

Het rapport is gemaakt in opdracht van DHL en geschreven door Steven Altman, Pankaj Ghemawat en Phillip Bastian van de New York University Stern School of Business en de IESE Business School. De DHL Global Connectedness Index van 2018 is gebaseerd data van internationale stromen voor handel, kapitaal, informatie en mensen. Het documenteert en ontleedt niveaus van globalisering, zowel op mondiaal niveau als voor 169 landen en gebieden die samen goed zijn voor 99% van het BBP van de wereld en 97% van zijn bevolking.