Palletcrisis op til in Verenigd Koninkrijk door brexit

tekort aan houten pallets

Net nu we dachten dat we alle chaos rond de naderende brexit wel zo’n beetje gezien hadden, dient zich een nieuwe existentiële dreiging in Albion aan. Een palletcrisis.

pallets, Boris Johnson
Beeld: Shutterstock / Bureau OMA

Het land dreigt namelijk ten prooi te vallen aan een tekort aan houten pallets wanneer het op 1-1-2021 om 00.00 uur precies de Unie gedag zegt. Want een groot deel van de ettelijke miljoenen van die handige mobiele laadvloertjes die in het Verenigd Koninkrijk rondzwerven, mag Europa dan waarschijnlijk niet meer in. Waarom niet? Omdat ze niet tegen vieze beestjes en enge ziektes zijn behandeld.

Certificaat

Dat zijn ze nu ook niet, maar dat maakt niet uit zolang ze binnen de Europese Unie circuleren. Maar houten pallets van buiten de EU moeten voorzien zijn van een zogenoemd ISPM 15-certificaat, wat staat voor International Phytosanitary Measure 15. Het bewijs dat de pallets zijn verhit tot minstens 56 graden, een procedé waarbij enge types als de rode lebmaagworm en de melige koolluis gegarandeerd het loodje hebben gelegd.

Doordat in het Verenigd Koninkrijk niet genoeg ovens zijn, tekent zich een tekort aan gecertificeerde pallets af, waarschuwt het eerbiedwaardige dagblad The Times.

‘Alsof het VK al niet genoeg problemen heeft met Covid-19, zou het stokje weleens kunnen worden doorgegeven aan een overigens nederige houten pallet’, aldus laat de upper class-krant zijn Britse flegma varen. De krant baseert zich op uitlatingen van de Timber Packaging and Pallet Confederation – ja, ook die bestaat.

Geen garantie

Timcon, zoals intimi de branchevereniging ook wel liefkozend noemen, zegt dat de leden alles op alles zetten om een tekort te voorkomen, maar geeft niet de garantie dat dat gaat lukken. President John Dye heeft de regering zelfs al gevraagd bij de EU te pleiten voor een tijdelijke ontheffing van de ISPM 15-eis. Wij wagen echter te betwijfelen of Boris bereid is de barricaden op te gaan voor de pallet te midden van het geweld rond visserijrechten, importheffingen en criminaliteitsbestrijding, om maar wat te noemen.

Al lenen pallets zich wel bij uitstek voor het maken van barricaden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Palletcrisis op til in Verenigd Koninkrijk door brexit | NT

Palletcrisis op til in Verenigd Koninkrijk door brexit

tekort aan houten pallets

Net nu we dachten dat we alle chaos rond de naderende brexit wel zo’n beetje gezien hadden, dient zich een nieuwe existentiële dreiging in Albion aan. Een palletcrisis.

pallets, Boris Johnson
Beeld: Shutterstock / Bureau OMA

Het land dreigt namelijk ten prooi te vallen aan een tekort aan houten pallets wanneer het op 1-1-2021 om 00.00 uur precies de Unie gedag zegt. Want een groot deel van de ettelijke miljoenen van die handige mobiele laadvloertjes die in het Verenigd Koninkrijk rondzwerven, mag Europa dan waarschijnlijk niet meer in. Waarom niet? Omdat ze niet tegen vieze beestjes en enge ziektes zijn behandeld.

Certificaat

Dat zijn ze nu ook niet, maar dat maakt niet uit zolang ze binnen de Europese Unie circuleren. Maar houten pallets van buiten de EU moeten voorzien zijn van een zogenoemd ISPM 15-certificaat, wat staat voor International Phytosanitary Measure 15. Het bewijs dat de pallets zijn verhit tot minstens 56 graden, een procedé waarbij enge types als de rode lebmaagworm en de melige koolluis gegarandeerd het loodje hebben gelegd.

Doordat in het Verenigd Koninkrijk niet genoeg ovens zijn, tekent zich een tekort aan gecertificeerde pallets af, waarschuwt het eerbiedwaardige dagblad The Times.

‘Alsof het VK al niet genoeg problemen heeft met Covid-19, zou het stokje weleens kunnen worden doorgegeven aan een overigens nederige houten pallet’, aldus laat de upper class-krant zijn Britse flegma varen. De krant baseert zich op uitlatingen van de Timber Packaging and Pallet Confederation – ja, ook die bestaat.

Geen garantie

Timcon, zoals intimi de branchevereniging ook wel liefkozend noemen, zegt dat de leden alles op alles zetten om een tekort te voorkomen, maar geeft niet de garantie dat dat gaat lukken. President John Dye heeft de regering zelfs al gevraagd bij de EU te pleiten voor een tijdelijke ontheffing van de ISPM 15-eis. Wij wagen echter te betwijfelen of Boris bereid is de barricaden op te gaan voor de pallet te midden van het geweld rond visserijrechten, importheffingen en criminaliteitsbestrijding, om maar wat te noemen.

Al lenen pallets zich wel bij uitstek voor het maken van barricaden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement