De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zoeken verder naar een handelsakkoord én naar onderling vertrouwen. Dat het de laatste maanden maar niet wil vlotten en Londen en Brussel het nog altijd erg oneens zijn over bijvoorbeeld hun toekomstige economische rivaliteit en over de visserij beloofde al niet veel goeds voor de nieuwe onderhandelingsronde. Maar ruzie over al gemaakte afspraken heeft het gesternte deze week nog verslechterd.
Interne markt
De tijd dringt voor de EU en het VK om voor volgend jaar, als de Britten ook de facto de interne markt verlaten, een handelsakkoord te sluiten. Maant EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier Londen al langer tot haast, aan de vooravond van de nieuwe ronde keerde premier Boris Johnson de rollen plots om. Als er midden oktober geen akkoord is, moet het maar zonder, was zijn boodschap.
Dan moet Johnson in ieder geval niet terugkomen van het scheidingsverdrag dat de EU en het VK vorig jaar sloten, klonk het in Brussel. Dat Londen zou willen morrelen aan de afspraken over de grens met Ierland, raakt het onderlinge vertrouwen, waarschuwde Barnier. En dat maakt onderhandelingen al gauw nog moeizamer.
De EU reageerde droogjes op de maandag zo plotseling door de Britse premier gepropageerde spoed. ‘We delen Johnsons wens om er snel uit te komen’, aldus een commissiewoordvoerder. ‘De EU heeft meerdere constructieve voorstellen gedaan om de onderhandelingen verder te brengen. Barnier heeft herhaaldelijk gezegd dat er genoeg tijd moet overblijven voor het Europees Parlement en de EU-leiders om zich over een akkoord uit te spreken en spoed dus geboden is.’
Grote zorgen
Ondernemersverenigingen VNO-NCW en Evofenedex maken zich inmiddels ook grote zorgen om een ‘no-dealbrexit’, zeggen ze in een reactie op de berichten dat brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden zijn vastgelopen.
VNO-NCW denkt dat de kans op een deal ‘zeer klein’ is en omschrijft de situatie als ‘zeer zorgelijk’ vanwege de ‘moeizame’ onderhandelingen. ‘Dat is ontzettend eng. Ook omdat we nu al in de diepste crisis van na de oorlog zitten, is het extra urgent dat de EU en het VK hier uitkomen.’
‘De kans op een deal wordt steeds kleiner, want de tijd voor een fatsoenlijk akkoord wordt steeds korter’, aldus de woordvoerder van Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek.
Logistieke problemen
Beide verenigingen maken zich zorgen om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Evofenedex benoemt ook de operationele en logistieke problemen. ‘Er moeten juist bij een no-dealscenario hernieuwde afspraken worden gemaakt over de toegang tot weg-, lucht- en zeetransport, evenals over de bijbehorende arbeidsmarkt.’ Voor deze wetgeving geldt nu nog een overgangsperiode, maar de vereniging waarschuwt voor ‘onvermijdelijke vertragingen en verstoringen’.
De handels- en productiebedrijven vrezen in de problemen te komen door het gebrek aan een gelijk speelveld met betrekking tot staatssteun en productstandaarden. De Britse regering blijft bijvoorbeeld vasthouden aan staatshulp aan technologische bedrijven. ‘Daar komen invoerrechten en administratieve lasten voor douaneprocedures bij’, aldus de Evofenedex-woordvoerder.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?