Eind van dit jaar of begin 2022 zal Amazon de twee grote expresvervoerders hebben voorbijgestreefd in het aantal bezorgde pakketten in de VS. Dat claimt tenminste ceo Dave Clark van Amazon tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Nu is UPS qua pakketvolume de grootste private koerier.

Blijkens onafhankelijk analisten zou Amazon momenteel goed zijn voor een marktaandeel van 21% van alle pakketbezorgingen in de VS. Daarmee zou het nog steeds een tweede plek innemen na UPS (24%). FedEx zou een marktaandeel van 16% hebben en al duidelijk zijn gepasseerd door Amazon.

80%

Amazon bouwt in de VS en ook in Europa zijn eigen logistiek pakketnetwerk de laatste jaren in rap tempo uit. In juli van dit jaar vervoerde de webwinkel 66% van zijn pakketen (415 miljoen zendingen) zelf in de VS. E-commerce analisten verwachten dat Amazon dat percentage binnen enkele maanden zal hebben verhoogd naar 80%, zodat de koppositie in de particuliere koeriersmarkt in de VS inderdaad wel eens aan de webwinkel kan toevallen binnenkort, maar wellicht iets later dan de Amazon-topman had gehoopt.

De drie private koeriers hebben daarbij overigens nog een lange weg te gaan om in de buurt van het pakketvolume van staatsbedrijf US Post te komen. Dat heeft door het fijnmazige landnetwerk momenteel een marktaandeel van 38% van de pakketmarkt in de VS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement