Reden voor het terugdraaien zijn onder meer de omikronvariant van het coronavirus en zes werknemers van het bedrijf die na tornado’s overleden. Medewerkers hadden het bedrijf gevraagd om hun telefoons bij zich te mogen houden voor directe toegang tot informatie in het geval van nood.

Tot nader order

Werknemers mogen ‘tot nader order’ hun telefoons bij zich houden als ze aan het werk zijn, bevestigde een woordvoerster van de webwinkel. Jarenlang mochten werknemers van Amazon geen eigen telefoons mee de werkvloer opnemen. Die moesten ze voor hun dienst begon opbergen in een kluisje of in hun auto. Sommige bedrijven, met name in de industrie, zijn bang dat werknemers door hun telefoons kunnen worden afgeleid tijdens het werk. Dat zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

In Illinois stierven onlangs in een ingestort magazijn van Amazon zeker zes personen. Werknemers maakten zich daarna zorgen over het weer in werking treden van het verbod op mobiele telefoons op de Amazon-werkvloer. De werknemers willen op hun mobiel informatie kunnen opzoeken over bijvoorbeeld extreem weer, zonder tussenkomst van Amazon. Ook kunnen ze via hun mobiel met hulpverleners of familie communiceren als ze in een noodgeval vast zouden zitten, zeiden ze.

Amazon heeft intussen gezegd de instorting van het gebouw te onderzoeken en te bekijken hoe veiligheidsprocedures voor werknemers verbeterd kunnen worden.

Arbeidsomstandigheden

Medewerkers van Amazon roerden zich tijdens de pandemie al vaker vanwege de arbeidsomstandigheden van het bedrijf. Zo werd er tijdens koopjesfestijn Black Friday in meerdere landen door Amazonmedewerkers gedemonstreerd tegen de lonen, de werktijden, werkdruk en andere arbeidsvoorwaarden.

In Canada deed een vakbond in september een poging om medewerkers van een distributiecentrum van Amazon te gaan vertegenwoordigen. Amazon kampt al langer met personeelstekorten door onder meer de coronacrisis. Het bedrijf verhoogde al de minimumlonen in de Verenigde Staten en Canada.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement