Door de oorlog en sancties is de productie van zogeheten EPAL-Europallets bijna volledig onderbroken, stelt Bernd Dörre, algemeen directeur van de European Pallet Association (EPAL).

Oplopende prijzen

Hij wijst erop dat het gros van de Europese pallets wordt gemaakt van hout uit Rusland, Belarus en de Oekraïne en de leveranties daarvan grotendeels zijn stopgezet. In de Oekraïne bevindt zich ook een groot aantal exporteurs van pallets. De branche-organisatie voorziet binnenkort dan ook grote tekorten aan pallets en oplopende prijzen. Alleen al in Duitsland werden er vorig jaar 111 miljoen pallets geproduceerd. Nog eens 71 miljoen werden ingevoerd uit de Oost-Europese staten.

EPAL roept de Europese Unie op ervoor te zorgen dat er bij de lidstaten voldoende hout aanwezig blijft voor de productie van voldoende pallets. Het dringt daarbij eventueel aan op exportverboden van de EU naar derde landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement