Fregat Tromp weg uit Rode Zee, steun Kamer voor opvolger Karel Doorman

Houthi's

De missie van het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp in de Rode Zee is beëindigd. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het sturen van Zr. Ms. Karel Doorman als opvolger van de Tromp die inmiddels onderweg is naar Mumbai, aldus demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Er lag ook nog een verzoek om het tactische hoofdkwartier van de missie van juni tot augustus op de Doorman te vestigen, maar dat lijkt van de baan, aldus de minister van Defensie. Foto: Ministerie van Defensie

De Tromp is een maand actief geweest voor de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian. De Karel Doorman wordt ingezet voor de EU-missie Aspides. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip vertrok zondag al en gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien. Ook zijn medische faciliteiten aan boord.

De internationale scheepvaart ligt in de Rode Zee onder vuur van Houthi’s uit Jemen. De door Iran gesteunde rebellen beschieten schepen met een link met Israël, maar ook Amerikaanse en Britse schepen. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) verwacht niet dat de situatie snel flink verbetert.

Laag risico

De Karel Doorman zal voornamelijk in een gebied varen met een laag risico, aldus Ollongren. Als het toch in een gebied gaat varen met een hoog risico zal een luchtverdedigingsfregat het marineschip gaan begeleiden. De Karel Doorman is onvoldoende bewapend om zich tegen drones of raketten te beschermen.

Er lag ook nog een verzoek om het tactische hoofdkwartier van de missie van juni tot augustus op de Doorman te vestigen, maar dat lijkt van de baan, aldus de minister van Defensie. Het ministerie verwacht dat dit hoofdkwartier aan wal zal worden gevestigd. De inzet van de Doorman duurt tot eind augustus.

In de Kamer is veel steun voor de missie van de Doorman. Er is ‘geen enkele rechtvaardiging’ voor de aanvallen van de Houthi’s, zei Kati Piri (GroenLinks-PvdA). ‘Als handelsland hebben we hier veel baat bij’, aldus Chris Stoffer (SGP). Volgens Ruben Brekelmans (VVD) blijft het dreigingsbeeld in het gebied onverminderd zorgelijk. De PVV steunt de missie niet.

Fregat Tromp weg uit Rode Zee, steun Kamer voor opvolger Karel Doorman | NT

Fregat Tromp weg uit Rode Zee, steun Kamer voor opvolger Karel Doorman

Houthi's

De missie van het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp in de Rode Zee is beëindigd. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het sturen van Zr. Ms. Karel Doorman als opvolger van de Tromp die inmiddels onderweg is naar Mumbai, aldus demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Er lag ook nog een verzoek om het tactische hoofdkwartier van de missie van juni tot augustus op de Doorman te vestigen, maar dat lijkt van de baan, aldus de minister van Defensie. Foto: Ministerie van Defensie

De Tromp is een maand actief geweest voor de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian. De Karel Doorman wordt ingezet voor de EU-missie Aspides. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip vertrok zondag al en gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien. Ook zijn medische faciliteiten aan boord.

De internationale scheepvaart ligt in de Rode Zee onder vuur van Houthi’s uit Jemen. De door Iran gesteunde rebellen beschieten schepen met een link met Israël, maar ook Amerikaanse en Britse schepen. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) verwacht niet dat de situatie snel flink verbetert.

Laag risico

De Karel Doorman zal voornamelijk in een gebied varen met een laag risico, aldus Ollongren. Als het toch in een gebied gaat varen met een hoog risico zal een luchtverdedigingsfregat het marineschip gaan begeleiden. De Karel Doorman is onvoldoende bewapend om zich tegen drones of raketten te beschermen.

Er lag ook nog een verzoek om het tactische hoofdkwartier van de missie van juni tot augustus op de Doorman te vestigen, maar dat lijkt van de baan, aldus de minister van Defensie. Het ministerie verwacht dat dit hoofdkwartier aan wal zal worden gevestigd. De inzet van de Doorman duurt tot eind augustus.

In de Kamer is veel steun voor de missie van de Doorman. Er is ‘geen enkele rechtvaardiging’ voor de aanvallen van de Houthi’s, zei Kati Piri (GroenLinks-PvdA). ‘Als handelsland hebben we hier veel baat bij’, aldus Chris Stoffer (SGP). Volgens Ruben Brekelmans (VVD) blijft het dreigingsbeeld in het gebied onverminderd zorgelijk. De PVV steunt de missie niet.