De strafprocedures gaan over het Noord-Ierse protocol. Volgens de EU heeft het Verenigd Koninkrijk op eigen initiatief de afspraken geschonden die ervoor moesten zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Ierland en Noord-Ierland. Maandag kondigde het Verenigd Koninkrijk een nieuwe wet aan om de handelsregels tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië op te heffen.

De EU beschouwt de eenzijdige actie van het Verenigd Koninkrijk als ‘illegaal’. De Europese Commissie start drie procedures om de Britten toch weer terug aan tafel te krijgen. Als ze Brussel niet binnen twee maanden tegemoetkomen, kan de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen. De juridische stappen kunnen de Britse regering hoge boetes kunnen opleveren.

Beide partijen zeggen er nog wel samen uit te willen komen, maar dat de ander de uitgestoken hand weigert. De Britten hekelen de starre houding van de EU en vinden dat er wel onderhandeld moet worden. Johnsons woordvoerder zegt dat de voorgestelde aanpak van de EU niet afwijkt van wat eerder is gezegd. ‘Dat veroorzaakt extra lasten voor burgers en bedrijven en dat zou een stap terug zijn.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement