In het kort


  • Zeevracht goed voor helft van totale bedrijfswinst K+N
  • Luchtvrachtdivisie ziet resultaat stijgen naar 1,4 miljard euro (+20%)
  • Ebit over laatste kwartaal 2022 43% lager

De directie van de logistieke multinational spreekt bij de toelichting op de financiële jaarcijfers woensdag van een’ buitengewoon sterk resultaat’, ofschoon analisten hun geld gezet hadden op een hoger winstbedrag. Dat dit is uitgebleven, ligt aan het laatste kwartaal van 2022 toen ook K+N te maken kreeg met economische tegenwind in de vorm van lagere vrachttarieven in de mondiale lucht-en zeevrachtexpeditie en een dalende vraag.

Zo lag de bedrijfswinst voor belastingen over het het vierde kwartaal met ruim 644 miljoen euro maar liefst 43% onder dat van de laatste drie maanden van 2021 (1,1 miljard euro). Er lijkt dan ook voor de marktleider in de mondiale zee-en luchtvrachtexpeditie zwaar weer op til.

Afkoeling

K+N doet deze deze stevige afkoeling van de markt echter af met het woordje ‘uitdagend’. De directie blijft ondanks het inzakken van het aanbod en tarieven in het laatste kwartaal van 2022 optimistisch dat ‘de positieve groei-en resultaatsontwikkeling uit de coronajaren’ zich ook dit lopend boekjaar zal voortzetten, zij het met een minder extreem stijgingspercentage dan tijdens ‘de bijzondere conjunctuur’ van de afgelopen twee jaar.

De Zwitserse netwerkexpediteur haalde vorig jaar het meeste geld op in de mondiale lucht-en zeevrachtmarkt. Zo verstuurde K+N vorig jaar 2,2 miljoen ton aan luchtvracht, deels op de eigen gecharterde vrachtvliegtuigen. Dat tonnage, ongeveer 1,5 keer de overslag van Schiphol, was goed voor een omzet van 11,7 miljard euro (+8%), blijkt uit de cijfers. Volgens topman Stefan Paul van K+N bleef de luchtvrachtprijs over het gehele jaar ‘op een zeer hoog niveau’ ofschoon het ladingaanbod na de zomer een ‘volatiel’ karakter kreeg. Het bedrijfsresultaat uit het luchtvrachtvervoer steeg desalniettemin met ruim 20% naar 1,4 miljard euro.

Zeevracht

De zeevracht (4,4 miljoen teu) leverde K+N vorig jaar bijna 19 miljard euro (+37%) aan omzet op. Dat is bijna de helft (48%) van de totale omzet van K+N. Dat gigantische volume en het ‘historisch hoge tarief’ leverden aan het eind van het jaar een ebit van 2 miljard euro (+32%) op. Daarmee was de containervaart goed voor zo’n 52% van het totale resultaat voor belastingen van K+N.

Ook bij de overige transportactiviteiten wist K+N de omzet en het resultaat te verhogen. Zo kwam het nettoresultaat uit het landvervoer uit op 146 miljoen euro (+55%) bij een omzet van 4 miljard euro (+8%). Contractlogistiek leverde bijna 5 miljard euro op aan inkomsten. Het ebit van de distributie-divisie kwam uit op 187 miljoen euro. In totaal beheerde de Zwitserse expediteur naar eigen zeggen vorig jaar tien miljoen vierkante meter aan magazijnen voor haar klanten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement