Dat blijkt uit het jaarlijkse marktrapport van makelaarskantoor Industrial Real Estate Partners. Het aantal nieuw verhuurde vierkante meters ligt wel in lijn met de cijfers uit 2018, 2019 en 2020.

De makelaar schrijft de afname toe aan de e-commerce sector, die afgelopen jaar minder sterk gegroeid is. De vraag naar vastgoed nam daarmee af. Ook een krap aanbod als gevolg van een gebrek aan nieuwbouwlocaties speelt mee. Vanwege de stikstof crisis kan er in Nederland maar beperkt gebouwd worden. Daarnaast is bouwen een stuk duurder geworden door chaos in de toeleveringsketen.

Logistieke bedrijven die wel verkasten of uitbreidden, kozen in 2022 vaker voor een bestaand pand. Vanwege de krapte stegen de huurprijzen vorig jaar flink. Op sommige plekken betalen huurders meer dan 100 euro per vierkante meter. Schiphol is de duurste locatie om logistiek vastgoed te huren, daar wordt gemiddeld 85 tot 95 euro gevraagd per vierkante meter.

Minder investeringen

In 2022 werd ook minder geld belegd in logistiek vastgoed. In totaal werd 4,7 miljard euro geïnvesteerd, dat is 8% minder dan het jaar daarvoor. Gelderland en Overijssel wonnen afgelopen jaar wel aan populariteit, met 830 miljoen euro zagen de oostelijke regio’s 22% meer aan investeringen dan in 2021. In de regio Randstad bleven de investeringen met ongeveer 1,2 miljard gelijk.

Voor 2023 verwacht Industrial Real Estate opnieuw een lagere opname van logistiek vastgoed, omdat er nog steeds beperkt gebouwd kan worden. De investeringen zullen dit jaar dan ook achterblijven, voorspelt het makelaarskantoor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement