Dat concluderen Amerikaanse economen van de de centrale bank in New York (Fed) bij de presentatie van de februari-editie van de Global Supply Chain Pressure Index (GSCPI). Die graadmeter staat nu op -0,26 is is daarmee zelfs gedaald tot onder het langjarige gemiddelde.

Daarmee is volgens de Fed een einde gekomen aan de periode van grote verstoringen van wereldwijde ketens, die begin 2020 begon na het uitbreken van de coronapandemie. De index piekte eerst in het voorjaar van 2020 (3,02), om tijdens de congestiepiek in december 2021 naar recordhoogte (4,31) te stijgen. Dat is een waarde die volgens de economen maar één keer per eeuw voorkomt.

Containervervoer

De recente daling komt volgens de Fed vooral door het oplossen van vertragingen in het containervervoer tussen Azië en Europa. De Fed-index is een optelsom van een groot aantal indices op het gebied van zee- en luchtvrachttarieven en industriecijfers vanuit de hele wereld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement