Op 12 juli vorig jaar liet Bacardi, bekend van de rum, bij transporteur Loendersloot in Roosendaal beslag leggen op 178 pallets met flessen Grey Goose, een wodkamerk van Bacardi. De etiketten op de flessen waren vervalst. Uit steekproeven bleek ook dat de drank niet de samenstelling had van echte Grey Goose wodka.

Op 9 augustus vorig jaar liet vervolgens het drankenconcern Polmos bij Loendersloot beslag leggen op 60 pallets met flessen wodka van het merk Belvedere. Ook toen werd vastgesteld met steekproeven dat het ging om namaak, en niet om het originele merk.

Inbeslagnames

Bij de inbeslagnames bij Loendersloot bleek dat een deel van de nepwodka afkomstig was van het bedrijf Top Logistics uit Spijkenisse en Ridderkerk. Op 25 augustus 2022 waren in die vestigingen ook inbeslagnames door de deurwaarder.

In Ridderkerk werden 1510 dozen met daarin 9056 flessen nagemaakte Grey Goose wodka aangetroffen, en in Spijkenisse 119 dozen met 714 flessen. Van het wodkamerk Belvedere werden in Spijkenisse 143 pallets met in totaal 64.470 flessen aangetroffen waarvan de inhoud ook namaak zou zijn. Dat blijkt uit vonnissen van de Haagse rechtbank.

Leveranciers

Bacardi en Polmos stapten naar deze rechtbank omdat ze van Top Logistics meer informatie wilden over de leveranciers van de gevonden nepwodka. Ze vonden dat de transporteur wettelijk verplicht was om hierover meer gegevens te delen. In twee vonnissen, die de Haagse rechtbank deze week heeft gepubliceerd, hebben de drankenconcerns gelijk gekregen.

Top Logistics had beide drankenconcerns al informatie verschaft, maar volgens de rechtbank was dat onvoldoende. Het bedrijf moet alsnog een ‘volledige en juiste opgave’ doen van gegevens over de herkomst van de illegale drank. Dan gaat het onder meer om ‘arrival notices’, ‘release notices, ‘(pre-)loading lists’, ‘bills of lading’, douanedocumenten, facturen, en escrow betalingen.

De advocaat van Top Logistics verklaarde tijdens een rechtszitting in februari dat het bedrijf niet wist dat de wodka op haar terrein namaak was. Loendersloot wil niet reageren op de zaak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement