Via de koop van Bolloré (656.000 ton) wordt het luchtvrachtvolume van Ceva Logistics (474.000) meer dan verdubbeld naar ruim 1,1 miljoen ton. Dat levert en vijfde plek op in de mondiale luchtvrachtexpeditie na marktleider K+N en de achtervolgers DHL, DSV en DB Schenker.

In de containervaart weten de Fransen met Bolloré zelfs voor DB Schenker te eindigen op een vierde plek in de top 5, juist achter de grote drie (K+N, DHL en DSV). In totaal levert de overname van Bolloré (826.000 teu) Ceva een volume van ruim 2 miljoen teu op.

Contractlogistiek

In de contractlogistiek was Ceva Logistics, dat onder meer voortkomt uit het Nederlandse TNT Logistics, al een beetje de ongeschreven marktleider. Daar zorgt de 900.000 vierkante meter aan opslag-en distributie van Bolloré Logistics voor een nog grotere voorsprong op de concurrentie (Schenker, DSV, Geodis en ID Logistics).

Ceva Logistics is qua omzet met 16,1 miljard dollar in 2022 ruim twee keer zo groot als Bolloré Logistics, dat vorig jaar afsloot met 7,8 miljard dollar aan inkomsten. Dat levert een totaal aan omzet op van bijna 25 miljard euro. Qua winstgevendheid ontlopen de twee expeditiebedrijven elkaar niet veel. De ebit-marge van Ceva ligt op 7,6%, terwijl Bolloré vorig jaar tekende voor iets meer dan 6%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement