Het bedrijf voerde zijn omzet in het tweede kwartaal op naar 2,45 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 1,25 miljard. Prologis overtrof daarmee ruimschoots de analistenverwachting van 1,72 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 1,22 miljard dollar, tegen 610 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2022.

De groei van de resultaten komt vooral voor rekening van een aantal grote overnames. Zo kocht het concern vorige maand in de VS voor ruim 3 miljard dollar aan warehouses van vastgoedreus Blackstone. Vorig jaar nam het vastgoedbedrijf het eveneens Amerikaanse Duke Realty Corp over voor ongeveer 23 miljard dollar.

Afkoelen

De goede resultaten van Prologis zijn volgens analisten opvallend omdat de Amerikaanse vastgoedmarkt aan het afkoelen is. Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield is de leegstand voor industrieel vastgoed in de VS gestegen van 3,5% in het eerste kwartaal naar 4,1% in het tweede.

In een toelichting zegt Prologis-cfo Timothy Arndt te verwachten dat die opleving van de leegstand tijdelijk is en de komende periode weer zal afnemen. Het aantal gestarte bouwprojecten lag in het tweede kwartaal in de VS 40% lager dan een jaar eerder. In Europa was dat zelfs 50%, aldus Arndt. ‘We zien dat het aantal opleveringen de vraag niet kan bijbenen’.

113 miljoen vierkante meter

Prologis is de grootste investeerder in industrieel vastgoed ter wereld. Het bedrijf is actief in negentien landen en is daar eigenaar of heeft een belang in 113 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed, dat wordt verhuurd aan 6.600 klanten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement