Dat blijkt uit een voorstel dat wethouder Marja Ruigrok (VVD) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Ruigrok, die onder meer de portefeuilles economische zaken en verkeer en vervoer heeft, stelt daarin dat er keuzes gemaakt moeten worden omdat de ruimte op de bedrijventerreinen in de gemeente schaars wordt. ‘Niet alles kan meer overal’, aldus de wethouder.

Haarlemmermeer trekt vanwege Schiphol van oudsher veel bedrijven uit de luchtvaart en de logistiek. De gemeente is daardoor al jaren koploper op het gebied van vestigingsklimaat. Er moet echter meer diversiteit in het Haarlemmermeerse bedrijfsleven komen, meent het college. ‘Daarom krijgen vooral bedrijven uit sectoren als Life Sciences & Health en circulaire bedrijven de ruimte.’

De gemeente wil toe naar werklocaties die gemengd, bereikbaar, leefbaar, duurzaam en groen zijn. ‘Daarnaast zullen er goede voorzieningen aanwezig zijn en is er aandacht voor lokale bedrijvigheid.’

Blokkeren

In de praktijk betekent dat volgens de woordvoerder van Ruigrok dat het college de vestiging van ‘logistieke dozen’ zal blokkeren. Wel zou er nog ruimte blijven voor ‘innovatieve logistieke bedrijven’, die kunnen bijdragen aan de werklocaties die de wethouder voor ogen heeft. ‘De logistiek blijft één van de focussectoren binnen de Haarlemmermeerse economie, alleen zetten we vanuit onze diversificatiestrategie versterkt in op andere sectoren.’

Uit het voorstel blijkt echter dat de plannen grote impact hebben op de bedrijventerreinen waar de komende jaren ruimte beschikbaar komt. Het gaat daarbij om de ontwikkellocaties De President 2.0, Schiphol Trade Park, Beukenhorst Oost Oost en Badhoevedorp Zuid. Die terreinen zullen binnen de plannen gefaseerd worden uitgegeven, maar wel onder de voorwaarden van de gemeente.

Voor Schiphol Trade Park, met een totale oppervlakte van 350 hectare een van de grootste locaties in Haarlemmermeer, betekent dat dat de profilering als logistieklocatie niet verdwijnt, maar dat bedrijven wel moeten voldoen aan de visie die het college heeft voor ‘meerlaagse’ en ‘multifunctionele’ gebouwen. Dat laatste kan volgens Ruigrok onder meer ‘door een ander gebruik van bestaande locaties in de avonden en weekenden’.

Stop op nieuwe ontwikkellocaties

Om die selectiviteit verder kracht bij te zetten, wil de wethouder tot en met 2030 een stop op nieuwe ontwikkellocaties. ‘Wie zich wil vestigen moet dat doen op een al bestaande locatie’, aldus Ruigrok.

Het raadsvoorstel, dat de naam ‘Koers Werklocatiemarkt Haarlemmermeer’ heeft meegekregen, is het eerste van drie delen die samen een beschouwing van de markt voor bedrijventerreinen in de gemeente vormen. De andere twee delen liggen nog op de tekentafel en zullen een verdere uitwerking van de doelen en randvoorwaarden bevatten.

De gemeenteraad moet zich nog buigen over de plannen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement