Expeditiedochter DHL Global Forwarding zag het luchtvrachtvolume met 16% afnemen over de eerste helft van dit jaar. Die afname ging gepaard met een forse prijsdalingen, waardoor de omzet uit vrachtvluchten met maar liefst 43% inzakte. Nog slechter was het gesteld met de containervaart bij DHL Global Forwarding. Dat leverde bijna de helft (-46%) op vergeleken met de eerste helft van 2022. Daarbij was er in de zeevrachtexpeditie sprake van een volumedaling van 7%.

De combinatie van minder volume en dalende tarieven zorgde ervoor dat DHL Group in de expeditie de inkomsten met een derde zag teruglopen naar 10,3 miljard euro. Het resultaat voor belasting en rente (ebit) van DHL Global Forwarding kwam uit op 777 miljoen euro, een gevoelige afname van 42%.

Ook bij het vlaggeschip DHL Express was er sprake van een tegenvallende eerste halfjaar, maar die bleef door een doorgevoerde tariefsverhoging beperkt. De expresvervoerder zag het ebit daardoor slechts afnemen met iets minder dan 13% naar 1,8 miljard euro op een omzet van 12,4 miljard euro (-7,2%). DHL express was met dat ebit goed voor meer dan de helft van het ebit van de DHL Group (3,3 miljard euro) over de eerste helft van dit jaar, blijkt uit de cijfers van het concern.

Contractlogistiek doet het goed

De beste zaken deed DHL in de contractlogistiek, waar de omzet over de eerste zes maanden groeide met 5,8% naar 8,3 miljard euro. Het resultaat voor belastingen steeg daardoor bij DHL Supply Chain zelfs met 11%, waardoor deze divisie van alle werkmaatschappijen binnen de groep het best presteerde qua groei. Vooral langlopende contracten met klanten zorgden ‘voor een aanhoudend stabiele winstsituatie en verdere groei in het tweede kwartaal’, meldt het bedrijf.

Het oude kernbedrijf Post & Paket zag het ebit het meest afnemen (-56,3%) naar 261 miljoen euro. Qua inkomsten leverden de Duitse post-en pakketactiviteiten met ruim 8 miljard dezelfde omzet af als in de eerste helft van 2022. De kleinste divisie van DHL, e-commerce, zag het resultaat intussen met bijna een kwart afnemen naar 159 miljoen euro ondanks een kleine groei van de inkomsten (+2%) naar 3 miljard euro.

Hogere winstverwachting

DHL blijft ondanks de tegenvallende resultaten over de eerste helft van dit jaar optimistisch over de rest van het boekjaar aangezien de diverse divisies ‘goed presteren in een uitdagend klimaat’. De directie heeft derhalve de winstverwachting voor dit jaar opgeschroefd, waarbij de ondergrens van de winst met 200 miljoen is verhoogd naar 6,2 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement