Almaar minder briefpost en meer pakjes bij Bpost

Kwartaalcijfers

In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Bpost een omzet van 1,028 miljard euro, iets (-0,8%) minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de bedrijfswinst zakte met 16,8% naar 68,7 miljoen euro.

foto: Bpost

In België steeg de bedrijfsopbrengst naar 557,9 miljoen (+4,9%). Toch daalde het postvolume er fel (-8,3%). Dit werd meer dan gecompenseerd door het hogere pakjesvolume (+7,8%) en de prijsverhoudingen. Maar de bedrijfskosten gingen omhoog (met 6,9%), door loonindexeringen en de lagere terugvorderbare btw. De bedrijfswinst zakte hier met 9,5%, naar 56,8 miljoen euro.

De totale bedrijfsopbrengst van E-Logistics Eurasia steeg met 15,3% naar 163,3 miljoen euro, dit als gevolg van de aanhoudende uitbreiding van Radial EU en Active Ants, een stijging van de Cross-border omzet  – ondersteund door recent nieuw aangetrokken klanten in Azië en de integratie van IMX. Maar ook hier gingen de bedrijfskosten crescendo (+13,9%), door de hogere transportkosten, de integratie van IMX en hogere loonkosten. De bedrijfswinst ging wel fors omhoog, naar 8,9 miljoen euro(+24,9%).

VS

E-Logistics North America was goed voor een omzet van 330 miljoen euro, 12,8% minder dan in het tweede kwartaal van 2022. Dit ligt aan de lagere volumes bij Radial en Landmark US, veroorzaakt door insourcing van Amazon. De bedrijfswinst zakte met ruim 38 % naar 11,2 miljoen. Gelukkig zorgden het sterk variabel personeelsbestand en productiviteitsverhogingen voor lagere bedrijfskosten.

Verder dit jaar verwacht het distributiebedrijf een verdere daling van de traditionele postvolumes in België, deels gecompenseerd door hogere tarieven en verschuivingen in de mix van de verschillende types post.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Almaar minder briefpost en meer pakjes bij Bpost | NT

Almaar minder briefpost en meer pakjes bij Bpost

Kwartaalcijfers

In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Bpost een omzet van 1,028 miljard euro, iets (-0,8%) minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de bedrijfswinst zakte met 16,8% naar 68,7 miljoen euro.

foto: Bpost

In België steeg de bedrijfsopbrengst naar 557,9 miljoen (+4,9%). Toch daalde het postvolume er fel (-8,3%). Dit werd meer dan gecompenseerd door het hogere pakjesvolume (+7,8%) en de prijsverhoudingen. Maar de bedrijfskosten gingen omhoog (met 6,9%), door loonindexeringen en de lagere terugvorderbare btw. De bedrijfswinst zakte hier met 9,5%, naar 56,8 miljoen euro.

De totale bedrijfsopbrengst van E-Logistics Eurasia steeg met 15,3% naar 163,3 miljoen euro, dit als gevolg van de aanhoudende uitbreiding van Radial EU en Active Ants, een stijging van de Cross-border omzet  – ondersteund door recent nieuw aangetrokken klanten in Azië en de integratie van IMX. Maar ook hier gingen de bedrijfskosten crescendo (+13,9%), door de hogere transportkosten, de integratie van IMX en hogere loonkosten. De bedrijfswinst ging wel fors omhoog, naar 8,9 miljoen euro(+24,9%).

VS

E-Logistics North America was goed voor een omzet van 330 miljoen euro, 12,8% minder dan in het tweede kwartaal van 2022. Dit ligt aan de lagere volumes bij Radial en Landmark US, veroorzaakt door insourcing van Amazon. De bedrijfswinst zakte met ruim 38 % naar 11,2 miljoen. Gelukkig zorgden het sterk variabel personeelsbestand en productiviteitsverhogingen voor lagere bedrijfskosten.

Verder dit jaar verwacht het distributiebedrijf een verdere daling van de traditionele postvolumes in België, deels gecompenseerd door hogere tarieven en verschuivingen in de mix van de verschillende types post.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement