De beleggingen in logistiek en industrieel vastgoed gaan bovendien harder onderuit dan investeringen in andere vastgoedsegmenten. Het aandeel in het totale beleggingsvolume daalde daardoor van 35% in 2022 naar 31% in de eerste helft van dit jaar.

De beleggingsmarkt heeft volgens JLL nog geen nieuw evenwicht gevonden na de recente serie renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). De rente staat sindsdien op 3,75%, het hoogste niveau ooit.

Afkoeling gebruikersmarkt

Tegelijkertijd is er ook afkoeling in de logistieke gebruikersmarkt, meldt JLL in zijn kwartaalupdate. In de eerste zes maanden van dit jaar ging 755.000 vierkante meter in de verhuur, ruim de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

JLL wijst in zijn analyse op het verminderde overslagvolume in de Rotterdamse haven (-5,5%) als gevolg van de geopolitieke spanning met Rusland, de energietransitie en dalende import uit Azië. De vooruitzichten zijn volgens de vastgoedadviseur niet goed, ‘de gebruikersmarkt zal meer op het niveau van de coronacrisis komen te liggen.’

Daardoor zal de druk iets van de ketel gaan in de krappe markt. De leegstand is met 1,6% nog altijd laag en nieuwe logistieke projecten hebben te maken met problemen als netcongestie, stikstof en de verdozingsdiscussie.

Aan de beleggingskant zijn er volgens JLL toch lichtpuntjes. Zo veerden de beleggingen in het tweede kwartaal met 60% op ten opzichte van de eerste drie maanden. De vastgoedadviseur ziet daarin tekenen dat de markt zich herstelt na aanpassing aan de nieuwe economische omstandigheden.

Volgende rentestappen

De vraag is hoe de vastgoedmarkt zal reageren op mogelijke volgende rentestappen door de ECB. Die zal mogelijk ook na de zomer de rente verder moeten verhogen om de inflatie in de eurozone aan te pakken, zei Joachim Nagel, president van de Bundesbank en bestuurslid van de ECB, in een interview met Bloomberg.

De ECB verhoogde vorige maand voor de negende keer in ongeveer een jaar de rente om de inflatie aan te pakken. De hogere leenkosten remmen de economie af. De vooruitzichten voor de economie van de eurozone zijn de afgelopen maanden dan ook verslechterd.

Hoewel de eurozone tot nu toe een recessie heeft weten te ontwijken, balanceert Duitsland op de rand van een economische neergang. Nagel verwacht echter niet dat Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland, in een recessie zal belanden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement