Flexport-oprichter Ryan Petersen trekt aan de noodrem

‘Het is een zooitje’

De Amerikaanse expediteur Flexport heeft zo’n 200 vacatures op de eigen website geschrapt, terwijl zo’n 75 medewerkers, die recent waren aangenomen, niet langer welkom zijn bij het bedrijf.

Foto: Flexport

Oprichter Ryan Petersen, die vorige week topman Dave Clark aan de kant schoof en weer zelf op de directiestoel is gaan zitten, trekt met die maatregel aan de noodrem bij het Amerikaanse expeditiebedrijf.

Op X, voorheen Twitter, biedt de logistiek ondernemer, die Flexport tien jaar geleden opzette, zijn excuses aan voor het harde optreden. ‘Het spijt me zeer dat wij die mensen nu moeten teleurstellen. Het is een zooitje, maar wij kunnen er niet omheen. Het is op dit moment geen goed moment om mensen en kosten toe te voegen aan ons bedrijf.’

Flexport is financieel in zwaar weer terechtgekomen en moet snel weer terug naar winstgevendheid, geeft Petersen aan. Dat heeft deels te maken met de malaise in de mondiale containervaart, waar het expeditiebedrijf qua inkomsten sterk op leunt. Lage tarieven en een zwakke marktvraag na de boom in de coronacrisis zorgen bij Flexport voor een forse dip aan inkomsten.

Daarnaast heeft het expeditiebedrijf sinds de komst van Dave Clark (ex-Amazon) in 2022 zwaar ingezet op e-commerce via onder meer de acquisitie van de bezorgdienst Deliverr van Shopify. Behalve het feit dat de hoogtijdagen in de e-commerce na de coronacrisis ook zijn verdwenen, heeft Flexport in die markt te maken met hoge investeringskosten.

Vacaturestop

Eerder dit jaar had Flexport al onder druk van tegenvallende resultaten 20% van het management ontslagen. Het verraste Petersen dan ook dat bij zijn rentree vorige week als topman dat zijn bedrijf nog steeds op grote schaal mensen inhuurde ‘terwijl er al maanden een vacaturestop is bij ons’. Het gaat bij de nieuwe werknemers vooral om ex-personeel van Amazon, die Clark bij zijn voormalige werkgever weghaalde. Petersen laat verder op social media  doorschemeren dat het personeelsbestand nog verder moet worden teruggebracht ‘om het huis weer op orde te krijgen’. Ook zou hij elders in de kosten willen snijden en overweegt de nieuwe topman zelfs de vrijgekomen kantoorruimte in onderhuur te geven.

Flexport was in januari 2020 met 0,46% van de totale Amerikaanse zeevrachtimporten een kleine, maar geduchte speler in de containermarkt, stelt analist S&P Global Market Intelligence Panjiva. Dat marktaandeel was begin van dit jaar toegenomen naar 1,15%, maar is sindsdien aan het slinken en lag vorige maand op amper 1%.

Amerikaanse beursanalisten laten tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg weten dat Flexport ook snel moet afslanken om nog in de financiële wereld relevant te blijven. Zij wijzen erop dat Amazon bijna de helft van zijn marktwaarde verloor uit 2022. Flexport was tijdens de boom in de coronacrisis zo’n acht miljard dollar waard, maar ook voor de expediteur dreigt ook op termijn een forse afwaardering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Flexport-oprichter Ryan Petersen trekt aan de noodrem | NT

Flexport-oprichter Ryan Petersen trekt aan de noodrem

‘Het is een zooitje’

De Amerikaanse expediteur Flexport heeft zo’n 200 vacatures op de eigen website geschrapt, terwijl zo’n 75 medewerkers, die recent waren aangenomen, niet langer welkom zijn bij het bedrijf.

Foto: Flexport

Oprichter Ryan Petersen, die vorige week topman Dave Clark aan de kant schoof en weer zelf op de directiestoel is gaan zitten, trekt met die maatregel aan de noodrem bij het Amerikaanse expeditiebedrijf.

Op X, voorheen Twitter, biedt de logistiek ondernemer, die Flexport tien jaar geleden opzette, zijn excuses aan voor het harde optreden. ‘Het spijt me zeer dat wij die mensen nu moeten teleurstellen. Het is een zooitje, maar wij kunnen er niet omheen. Het is op dit moment geen goed moment om mensen en kosten toe te voegen aan ons bedrijf.’

Flexport is financieel in zwaar weer terechtgekomen en moet snel weer terug naar winstgevendheid, geeft Petersen aan. Dat heeft deels te maken met de malaise in de mondiale containervaart, waar het expeditiebedrijf qua inkomsten sterk op leunt. Lage tarieven en een zwakke marktvraag na de boom in de coronacrisis zorgen bij Flexport voor een forse dip aan inkomsten.

Daarnaast heeft het expeditiebedrijf sinds de komst van Dave Clark (ex-Amazon) in 2022 zwaar ingezet op e-commerce via onder meer de acquisitie van de bezorgdienst Deliverr van Shopify. Behalve het feit dat de hoogtijdagen in de e-commerce na de coronacrisis ook zijn verdwenen, heeft Flexport in die markt te maken met hoge investeringskosten.

Vacaturestop

Eerder dit jaar had Flexport al onder druk van tegenvallende resultaten 20% van het management ontslagen. Het verraste Petersen dan ook dat bij zijn rentree vorige week als topman dat zijn bedrijf nog steeds op grote schaal mensen inhuurde ‘terwijl er al maanden een vacaturestop is bij ons’. Het gaat bij de nieuwe werknemers vooral om ex-personeel van Amazon, die Clark bij zijn voormalige werkgever weghaalde. Petersen laat verder op social media  doorschemeren dat het personeelsbestand nog verder moet worden teruggebracht ‘om het huis weer op orde te krijgen’. Ook zou hij elders in de kosten willen snijden en overweegt de nieuwe topman zelfs de vrijgekomen kantoorruimte in onderhuur te geven.

Flexport was in januari 2020 met 0,46% van de totale Amerikaanse zeevrachtimporten een kleine, maar geduchte speler in de containermarkt, stelt analist S&P Global Market Intelligence Panjiva. Dat marktaandeel was begin van dit jaar toegenomen naar 1,15%, maar is sindsdien aan het slinken en lag vorige maand op amper 1%.

Amerikaanse beursanalisten laten tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg weten dat Flexport ook snel moet afslanken om nog in de financiële wereld relevant te blijven. Zij wijzen erop dat Amazon bijna de helft van zijn marktwaarde verloor uit 2022. Flexport was tijdens de boom in de coronacrisis zo’n acht miljard dollar waard, maar ook voor de expediteur dreigt ook op termijn een forse afwaardering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement