XPO-miljardair wil nu in bouwlogistiek transportgigant opzetten

900 miljoen dollar budget

Brad Jacobs, de inmiddels 67-oprichter van XPO, is bezig met een nieuw logistiek avontuur. De Amerikaanse miljardair wil na het succes van XPO en GXO nu in de bouwlogistiek een mondiale speler opzetten onder de naam QXO.

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

De bedoeling is om al in het komend jaar in de VS en Europa de eerste acquisities in deze nichemarkt te plegen, vertelt hij aan Bloomberg Markets. Zelf zal hij rond de 900 miljoen dollar steken in het initiatief. Nog eens 100 miljoen dollar komt van mede-investeerders. Meer kapitaal moet komen van de beoogde beursnotering van QXO.

800 miljard dollar

Volgens Jacobs, die van XPO in tien jaar tijd via zo’n 25 kleine en grote overnames een expeditie-gigant maakte, is de mondiale bouwlogistiek jaarlijks goed voor een omzet van 800 miljard dollar. Een fractie daarvan, 1 miljard dollar, hoopt hij al in het eerste jaar met QXO binnen te halen.

Het is daarbij geen toeval dat Jacobs zijn zinnen heeft gezet op de bouwlogistiek. Deze markt is flink versnipperd, stelt hij. Zo telt Europa alleen al 13.000 spelers die zich bezighouden met de distributie van bouwmaterialen, terwijl dat er in Noord-Amerika rond de 7.000 zijn.

Een ander aspect dat hem in zijn zoektocht naar nieuwe investeringsdoelen is opgevallen, was dat de bouwsector nog erg conservatief is en amper digitaliseert. Hij wil dan ook met online-bestellingen en geautomatiseerde opslag-en distributieprocessen van prefab-onderdelen een revolutie ontketenen in deze nichemarkt.

Zelf aan het roer

Jacobs zegt zelf voorzitter en algemeen directeur te zullen worden van het beursgenoteerde QXO. Dat combineert hij met zijn huidige rol als bestuursvoorzitter van het oude XPO, terwijl hij ook nog bestuursfuncties bekleedt bij de spinn-offs GXO Logistics en RXO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

XPO-miljardair wil nu in bouwlogistiek transportgigant opzetten | NT

XPO-miljardair wil nu in bouwlogistiek transportgigant opzetten

900 miljoen dollar budget

Brad Jacobs, de inmiddels 67-oprichter van XPO, is bezig met een nieuw logistiek avontuur. De Amerikaanse miljardair wil na het succes van XPO en GXO nu in de bouwlogistiek een mondiale speler opzetten onder de naam QXO.

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee voor 34,25 per maand en krijg toegang tot alle premium artikelen.

Bekijk de abonnementen