Zo vervoerde DHL drie zeekoeien van Cincinnati naar Orlando

Top 5 ongebruikelijke transporten

Van zeekoeien tot locomotieven, bobsleeën tot windturbinebladen en zelfs een spoedbezorging van een enkele sleutel om een vogel te bevrijden. Rond de jaarwisseling stelde expediteur DHL een top vijf op van hun meest ongebruikelijke transporten van 2023. Bovenaan de ranglijst staat het transport van drie zeekoeien.

Foto: Kathy Newton

Over een afstand van meer dan 1.600 kilometer werden Soleil, Calliope en Piccolina gevlogen van Cincinnati, Ohio naar Orlando, Florida. De zeekoeien, of specifieker lamantijnen, wegen tussen de 750 en 1000 pond en zijn vervoerd in op maat gemaakte containers voorzien van schuimbedden en dekens, per vrachtvliegtuig. Gedurende de vlucht werden ze nauwlettend in de gaten gehouden door een dierenarts en voortdurend besproeid met water om ze vochtig te houden.

Varende locomotieven

Een tweede opvallend transport is dat van vijf locomotieven. Twee maanden planning ging er vooraf aan het transport dat uiteindelijk twaalf dagen duurde. De locs zijn verscheept via Houston, de Golf van Mexico en het Panamakanaal naar het eindpunt Callao in Peru. Elke locomotief is ruim 20 meter lang en heeft een gewicht van 186 ton.

Foto: DHL

Op nummer drie: een sleutel. DHL is naast expediteur ook een koeriersdienst. Een afstand van zo’n 2.000 kilometer werd binnen enkele uren afgelegd om een sleutel terug te vliegen van Tunesië naar Leipzig. Een vakantieganger had de sleutel van zijn appartement in zijn zak, maar thuis zat een vogeltje zonder eten of drinken. DHL bracht de sleutel terug zodat de partner, zonder de deur open te breken, op tijd bij het vogeltje was.

Wind verplaatsen

Op nummer vier: windturbinebladen. Met een lengte van 50 meter en een gewicht van 14 ton, werden drie stuks in een maand tijd verscheept van Houston naar Izmir in Turkije. Het eerste deel van de reis werd afgelegd per schip, de bladen zijn naar hun eindbestemming vervoerd met uitschuifbare trailers.

De nummer vijf op de lijst is het transport van 21 bobsleeën. Voor de start van de IBSF Bobsleigh World Cup werden 21 stuks, steeds ongeveer 4 meter lang, vervoerd naar Yanqing. Waar de bobsleeën eerst werden verzameld in Keulen door DHL, werden ze vervolgens vervoerd naar Luxemburg en vanaf daar gevlogen naar Peking. Hier werden alle 21 met twee vrachtwagens vervoerd naar de Olympische glijbaan in het Chinese Yanqing.

Zo vervoerde DHL drie zeekoeien van Cincinnati naar Orlando | NT

Zo vervoerde DHL drie zeekoeien van Cincinnati naar Orlando

Top 5 ongebruikelijke transporten

Van zeekoeien tot locomotieven, bobsleeën tot windturbinebladen en zelfs een spoedbezorging van een enkele sleutel om een vogel te bevrijden. Rond de jaarwisseling stelde expediteur DHL een top vijf op van hun meest ongebruikelijke transporten van 2023. Bovenaan de ranglijst staat het transport van drie zeekoeien.

Foto: Kathy Newton

Over een afstand van meer dan 1.600 kilometer werden Soleil, Calliope en Piccolina gevlogen van Cincinnati, Ohio naar Orlando, Florida. De zeekoeien, of specifieker lamantijnen, wegen tussen de 750 en 1000 pond en zijn vervoerd in op maat gemaakte containers voorzien van schuimbedden en dekens, per vrachtvliegtuig. Gedurende de vlucht werden ze nauwlettend in de gaten gehouden door een dierenarts en voortdurend besproeid met water om ze vochtig te houden.

Varende locomotieven

Een tweede opvallend transport is dat van vijf locomotieven. Twee maanden planning ging er vooraf aan het transport dat uiteindelijk twaalf dagen duurde. De locs zijn verscheept via Houston, de Golf van Mexico en het Panamakanaal naar het eindpunt Callao in Peru. Elke locomotief is ruim 20 meter lang en heeft een gewicht van 186 ton.

Foto: DHL

Op nummer drie: een sleutel. DHL is naast expediteur ook een koeriersdienst. Een afstand van zo’n 2.000 kilometer werd binnen enkele uren afgelegd om een sleutel terug te vliegen van Tunesië naar Leipzig. Een vakantieganger had de sleutel van zijn appartement in zijn zak, maar thuis zat een vogeltje zonder eten of drinken. DHL bracht de sleutel terug zodat de partner, zonder de deur open te breken, op tijd bij het vogeltje was.

Wind verplaatsen

Op nummer vier: windturbinebladen. Met een lengte van 50 meter en een gewicht van 14 ton, werden drie stuks in een maand tijd verscheept van Houston naar Izmir in Turkije. Het eerste deel van de reis werd afgelegd per schip, de bladen zijn naar hun eindbestemming vervoerd met uitschuifbare trailers.

De nummer vijf op de lijst is het transport van 21 bobsleeën. Voor de start van de IBSF Bobsleigh World Cup werden 21 stuks, steeds ongeveer 4 meter lang, vervoerd naar Yanqing. Waar de bobsleeën eerst werden verzameld in Keulen door DHL, werden ze vervolgens vervoerd naar Luxemburg en vanaf daar gevlogen naar Peking. Hier werden alle 21 met twee vrachtwagens vervoerd naar de Olympische glijbaan in het Chinese Yanqing.