Oekraïne wil transport vanuit Rusland voor vijftig jaar verbieden

Geen vliegtuigen, trucks, schepen en treinen

Oekraïne wil al het transport met Rusland voor een periode van vijftig jaar verbieden. Vervoer via land, zee en de lucht vanuit het buurland is de komende tijd taboe, als het aan de Oekraïners ligt.

Trein in Rusland
Russische treinen zijn de komende tijd niet welkom in Oekraïne. Foto: Vadim Anokhin / Shutterstock

Dat blijkt uit een voorstel van de Oekraïense premier Denys Sjmyhal.

Russische transportvliegtuigen zijn volgens de plannen niet meer welkom in het Oekraïense luchtruim, vrachtwagens die geregistreerd staan in Rusland komen Oekraïne niet meer in en daarnaast wordt het spoorvervoer tussen de twee landen voor een halve eeuw stilgelegd.

Verbod voor schepen

Schepen die onder de Russische vlag varen mogen bovendien geen Oekraïense havens aandoen, luidt het voorstel. Hetzelfde geldt voor alle schepen die in havens zijn geweest die momenteel bezet worden door de Russen.

Ook erkent Oekraïne voortaan geen Russische scheepsdocumenten meer en mogen Russen de komende vijftig jaar niet op Oekraïense schepen werken. Als de veiligheidsraad in het land de sancties accepteert, wil de premier zijn eisen ook aan de EU, het VK en de VS voorleggen.

Oekraïne wil transport vanuit Rusland voor vijftig jaar verbieden | NT

Oekraïne wil transport vanuit Rusland voor vijftig jaar verbieden

Geen vliegtuigen, trucks, schepen en treinen

Oekraïne wil al het transport met Rusland voor een periode van vijftig jaar verbieden. Vervoer via land, zee en de lucht vanuit het buurland is de komende tijd taboe, als het aan de Oekraïners ligt.

Trein in Rusland
Russische treinen zijn de komende tijd niet welkom in Oekraïne. Foto: Vadim Anokhin / Shutterstock

Dat blijkt uit een voorstel van de Oekraïense premier Denys Sjmyhal.

Russische transportvliegtuigen zijn volgens de plannen niet meer welkom in het Oekraïense luchtruim, vrachtwagens die geregistreerd staan in Rusland komen Oekraïne niet meer in en daarnaast wordt het spoorvervoer tussen de twee landen voor een halve eeuw stilgelegd.

Verbod voor schepen

Schepen die onder de Russische vlag varen mogen bovendien geen Oekraïense havens aandoen, luidt het voorstel. Hetzelfde geldt voor alle schepen die in havens zijn geweest die momenteel bezet worden door de Russen.

Ook erkent Oekraïne voortaan geen Russische scheepsdocumenten meer en mogen Russen de komende vijftig jaar niet op Oekraïense schepen werken. Als de veiligheidsraad in het land de sancties accepteert, wil de premier zijn eisen ook aan de EU, het VK en de VS voorleggen.