Nederland uit recessie na groei economie in afgelopen kwartaal

Hogere consumptie huishoudens

De Nederlandse economie is uit een recessie gekomen. Na drie kwartalen met economische krimp op rij, nam de omvang van de economie afgelopen kwartaal weer licht toe. De opleving is vooral te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.

De overheid gaf meer geld uit in het afgelopen kwartaal. Foto: Shutterstock

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De bestedingen van huishoudens gingen daarbij met 1,8 procent vooruit.

‘Afgezien van na wat coronakwartalen, is dat de grootste groei van de consumptie die we in tijden hebben gezien’, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is volgens hem voor een groot deel te danken aan de sterke arbeidsmarkt.

‘Er zijn steeds meer mensen met betaald werk’, benadrukt Van Mulligen. Ook zijn de lonen flink gestegen. ‘In combinatie met een dalende inflatie zorgde dat voor een flinke koopkrachtboost. En mensen hebben dat extra geld ook meteen uitgegeven.’

Consumenten gaven vooral meer uit aan bijvoorbeeld kleding, dagjes uit en vakanties. Aan voedingsmiddelen hebben ze juist minder gespendeerd.

Meer overheidsuitgaven

Volgens het CBS pakten de uitgaven van de overheid ook wat hoger uit. Maar Van Mulligen benadrukt dat de bedrijfsinvesteringen in bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en machines stevig terugliepen. De bouw beleefde volgens hem ook een matig kwartaal. ‘En het vertrouwen van consumenten en ondernemers is nog steeds negatief’, voegt hij daaraan toe.

Daarom is het volgens Van Mulligen nog te vroeg ‘om te zeggen: het lek is boven en de economie groeit weer’. ‘Dit is nog maar één kwartaal’, onderstreept de econoom.

In heel vorig jaar is de Nederlandse economie uiteindelijk 0,1 procent gegroeid. Daarmee zwakte de jaargroei duidelijk af vergeleken met eerdere jaren. In 2021 en 2022 was nog sprake van plussen van 6,2 en 4,3 procent. Destijds herstelde de economie nog flink van de coronacrisis.

Nederland uit recessie na groei economie in afgelopen kwartaal | NT

Nederland uit recessie na groei economie in afgelopen kwartaal

Hogere consumptie huishoudens

De Nederlandse economie is uit een recessie gekomen. Na drie kwartalen met economische krimp op rij, nam de omvang van de economie afgelopen kwartaal weer licht toe. De opleving is vooral te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.

De overheid gaf meer geld uit in het afgelopen kwartaal. Foto: Shutterstock

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De bestedingen van huishoudens gingen daarbij met 1,8 procent vooruit.

‘Afgezien van na wat coronakwartalen, is dat de grootste groei van de consumptie die we in tijden hebben gezien’, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is volgens hem voor een groot deel te danken aan de sterke arbeidsmarkt.

‘Er zijn steeds meer mensen met betaald werk’, benadrukt Van Mulligen. Ook zijn de lonen flink gestegen. ‘In combinatie met een dalende inflatie zorgde dat voor een flinke koopkrachtboost. En mensen hebben dat extra geld ook meteen uitgegeven.’

Consumenten gaven vooral meer uit aan bijvoorbeeld kleding, dagjes uit en vakanties. Aan voedingsmiddelen hebben ze juist minder gespendeerd.

Meer overheidsuitgaven

Volgens het CBS pakten de uitgaven van de overheid ook wat hoger uit. Maar Van Mulligen benadrukt dat de bedrijfsinvesteringen in bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en machines stevig terugliepen. De bouw beleefde volgens hem ook een matig kwartaal. ‘En het vertrouwen van consumenten en ondernemers is nog steeds negatief’, voegt hij daaraan toe.

Daarom is het volgens Van Mulligen nog te vroeg ‘om te zeggen: het lek is boven en de economie groeit weer’. ‘Dit is nog maar één kwartaal’, onderstreept de econoom.

In heel vorig jaar is de Nederlandse economie uiteindelijk 0,1 procent gegroeid. Daarmee zwakte de jaargroei duidelijk af vergeleken met eerdere jaren. In 2021 en 2022 was nog sprake van plussen van 6,2 en 4,3 procent. Destijds herstelde de economie nog flink van de coronacrisis.