‘Het is toch fantastisch dat alle belangrijke logistieke spelers hier samenkomen’

Multimodaal Transport Expo 2024

Multimodaliteit is vooral afhankelijk van de consument/verlader. ‘Het is eigenlijk een driehoek: je hebt prijs, snelheid van het vervoer/transit en de service die je levert als bedrijf. En je kan er altijd twee leveren, nooit drie. Daar moet je de balans in zien te vinden,’ aldus Ben Philipsen van Trans Freight Lines op de Multimodaal Transport Expo. NT was er uiteraard ook om de sfeer te proeven.

multimodaal transport expo kennissessie
Kennissessie op de mainstage van Multimodaal Transport Sector. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Multimodaal Transport Expo (MTE) is de grootste beurs van het jaar waar transport en logistieke bedrijven uit zowel Nederland als Vlaanderen samenkomen. Op 14 maart 2024 was de beursvloer van Breepark Breda gevuld met ruim 95 exposanten, duizenden bezoekers en vijf verschillende podia waar experts aan het woord waren over de sector. Van binnenvaart en shortsea tot spoor, wegtransport en luchtvracht, alle modaliteiten waren aanwezig.

rijen multimodaal transport expo
Multimodaal Transport Expo 2024 trok duizenden bezoekers uit Nederland en België. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Je stapt de bus uit bij Breepark en de stoet naar de beurszaal is moeilijk te missen. Volg de rijen van cognac-kleurige herenschoenen, mannen in spijkerbroek en truien met rits en overhemd of een mooi gestoomd jasje; dan wandelde je vanzelf de beursvloer van 5.000 m2 op van de Multimodaal Transport Expo. De stands waren gevarieerd, van een stand met Duplo poppetjes voor planningsoptimalisatie tot een simulator waarin een vrachtwagen bestuurd kon worden, voor ieder wat wils. Tobia Potters van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was vooral erg enthousiast over de batterijcontainers.

vrachtwagensimulator op de multimodale beurs
De vrachtwagensimulator. Foto: Promedia / Marcel Cazemier

Kennissessies

Ferdinand van den Oever, algemeen directeur LSNed, benadrukte een belangrijk punt als het gaat over multimodaliteit tijdens een van de laatste 1-op-1 interviews. ‘Bij multimodaliteit gaat het tegenwoordig niet meer zoveel om ‘of of of’ tussen de verschillende modaliteiten, maar om ‘en en en’. We hebben elkaar nodig.’

Nederland en België kunnen niet zonder logistiek, benadrukt boegbeeld Ronald Paul van Topsector Logistiek. ‘Kijk maar eens wat er zou gebeuren als we met de logistieke sector een dag niks zouden doen. Je ziet het niet, maar het is ongelofelijk belangrijk.’ Multimodaal was dan ook erg goed om innovatie en verduurzaming aan te jagen, onderwerpen die steeds belangrijker worden binnen de logistiek en multimodaal transport.

multimodaal transport expo beursvloer
Verschillende stands op de beursvloer. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

‘Er zit dus eigenlijk ook een driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Deze is weer van belang voor de sector om de verschillende takken dichter bij elkaar te kunnen brengen met de wet- en regelgeving die soms achterloopt op het onderzoek en de innovatie,’ aldus Simone van der Velden van TKI Dinalog. ‘Elke topsector in Nederland wordt namelijk beïnvloed door logistiek. Daarom zijn dit soort beurzen ook zo belangrijk voor ons.’

1-op-1 interview multimodaal transport expo
Ruud Vat tijdens een van de 1-op-1 interviews bij MTE. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Voor ieder wat wils

Elke bezoeker had zijn of haar eigen reden de beurs te bezoeken. Roos Verhoef, projectmanager APM Terminals Maasvlakte II, benoemde kort de sessie ‘Diversiteit in de logistieke sector: waarom lukt dit niet?’. ‘Het was ergens wel typisch dat deze sessie wat rustiger is, maar wel leuk en fijn dat hier ook aandacht aan wordt besteed.

Multimodaal Transport Expo 2024 is een gezamenlijk event van Nieuwsblad Transport, Schuttevaer en Flows. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

‘Je bent de hele dag in gesprek. Het is toch fantastisch dat er op één dag, op één plek, alle belangrijke logistieke spelers vanuit Nederland en België hier samenkomen voor samenwerkingen, new business of juist het versterken van huidige samenwerking,’ aldus Jean Ruinard van North Sea Port.

De jaarlijkse Oester-borrel bij de stand van North Sea Port werd weer druk bezocht. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier
‘Het is toch fantastisch dat alle belangrijke logistieke spelers hier samenkomen’ | NT

‘Het is toch fantastisch dat alle belangrijke logistieke spelers hier samenkomen’

Multimodaal Transport Expo 2024

Multimodaliteit is vooral afhankelijk van de consument/verlader. ‘Het is eigenlijk een driehoek: je hebt prijs, snelheid van het vervoer/transit en de service die je levert als bedrijf. En je kan er altijd twee leveren, nooit drie. Daar moet je de balans in zien te vinden,’ aldus Ben Philipsen van Trans Freight Lines op de Multimodaal Transport Expo. NT was er uiteraard ook om de sfeer te proeven.

multimodaal transport expo kennissessie
Kennissessie op de mainstage van Multimodaal Transport Sector. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Multimodaal Transport Expo (MTE) is de grootste beurs van het jaar waar transport en logistieke bedrijven uit zowel Nederland als Vlaanderen samenkomen. Op 14 maart 2024 was de beursvloer van Breepark Breda gevuld met ruim 95 exposanten, duizenden bezoekers en vijf verschillende podia waar experts aan het woord waren over de sector. Van binnenvaart en shortsea tot spoor, wegtransport en luchtvracht, alle modaliteiten waren aanwezig.

rijen multimodaal transport expo
Multimodaal Transport Expo 2024 trok duizenden bezoekers uit Nederland en België. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Je stapt de bus uit bij Breepark en de stoet naar de beurszaal is moeilijk te missen. Volg de rijen van cognac-kleurige herenschoenen, mannen in spijkerbroek en truien met rits en overhemd of een mooi gestoomd jasje; dan wandelde je vanzelf de beursvloer van 5.000 m2 op van de Multimodaal Transport Expo. De stands waren gevarieerd, van een stand met Duplo poppetjes voor planningsoptimalisatie tot een simulator waarin een vrachtwagen bestuurd kon worden, voor ieder wat wils. Tobia Potters van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was vooral erg enthousiast over de batterijcontainers.

vrachtwagensimulator op de multimodale beurs
De vrachtwagensimulator. Foto: Promedia / Marcel Cazemier

Kennissessies

Ferdinand van den Oever, algemeen directeur LSNed, benadrukte een belangrijk punt als het gaat over multimodaliteit tijdens een van de laatste 1-op-1 interviews. ‘Bij multimodaliteit gaat het tegenwoordig niet meer zoveel om ‘of of of’ tussen de verschillende modaliteiten, maar om ‘en en en’. We hebben elkaar nodig.’

Nederland en België kunnen niet zonder logistiek, benadrukt boegbeeld Ronald Paul van Topsector Logistiek. ‘Kijk maar eens wat er zou gebeuren als we met de logistieke sector een dag niks zouden doen. Je ziet het niet, maar het is ongelofelijk belangrijk.’ Multimodaal was dan ook erg goed om innovatie en verduurzaming aan te jagen, onderwerpen die steeds belangrijker worden binnen de logistiek en multimodaal transport.

multimodaal transport expo beursvloer
Verschillende stands op de beursvloer. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

‘Er zit dus eigenlijk ook een driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Deze is weer van belang voor de sector om de verschillende takken dichter bij elkaar te kunnen brengen met de wet- en regelgeving die soms achterloopt op het onderzoek en de innovatie,’ aldus Simone van der Velden van TKI Dinalog. ‘Elke topsector in Nederland wordt namelijk beïnvloed door logistiek. Daarom zijn dit soort beurzen ook zo belangrijk voor ons.’

1-op-1 interview multimodaal transport expo
Ruud Vat tijdens een van de 1-op-1 interviews bij MTE. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

Voor ieder wat wils

Elke bezoeker had zijn of haar eigen reden de beurs te bezoeken. Roos Verhoef, projectmanager APM Terminals Maasvlakte II, benoemde kort de sessie ‘Diversiteit in de logistieke sector: waarom lukt dit niet?’. ‘Het was ergens wel typisch dat deze sessie wat rustiger is, maar wel leuk en fijn dat hier ook aandacht aan wordt besteed.

Multimodaal Transport Expo 2024 is een gezamenlijk event van Nieuwsblad Transport, Schuttevaer en Flows. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier

‘Je bent de hele dag in gesprek. Het is toch fantastisch dat er op één dag, op één plek, alle belangrijke logistieke spelers vanuit Nederland en België hier samenkomen voor samenwerkingen, new business of juist het versterken van huidige samenwerking,’ aldus Jean Ruinard van North Sea Port.

De jaarlijkse Oester-borrel bij de stand van North Sea Port werd weer druk bezocht. Foto: ProMedia / Marcel Cazemier