Atlas Air vreest voor groot tekort aan vrachtvliegtuigen

Te weinig nieuwbouw

Vrachtmaatschappijen worden binnen afzienbare tijd geconfronteerd met een nijpend tekort aan grote vrachtvliegtuigen. Niet alleen wreekt zich hier het feit dat Boeing de productielijn voor de vrachtjumbo heeft opgedoekt, maar meer dan 120 zogeheten ‘widebodies freighters’ hebben al de respectabele leeftijd van dertig jaar bereikt en moeten de komende jaren dringend worden vervangen.

Foto: Boeing

In het kort


  • 120 vrachtvliegtuigen 30 jaar of ouder
  • Weinig alternatieven om oude freighters te vervangen
  • 61% mondiaal vrachtvervoer wordt nog steeds door vrachtvliegtuigen verricht

Zo luidt de waarschuwing van commercieel topman Michael Steen van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Atlas Air, dat met zo’n vijftig B747F’s in de vloot de grootste vrachtvervoerder is van de VS.

Te weinig nieuwbouw

Op een recent luchtvrachtcongres in zijn land wijst hij erop dat dat er niet voldoende nieuwbouw is om de komende vijf tot tien jaar de grote uitstroom van oude freighters op te vangen. Het resultaat is dat de markt te maken krijgt met een vergelijkbaar tekort aan vrachtcapaciteit zoals tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 toen lockdowns een groot deel van de passagiersvloot aan de grond hield.

Hij wijst er verder op dat alternatieven zoals de ombouw van oude passagiersvliegtuigen naar vrachtvliegtuigen weinig soelaas bieden aangezien het aanbod aan geschikte vliegtuigen stokt. Daarbij komt ook nog eens dat de huidige nieuwbouw van de B777-200F’s en B767F’s door nieuwe emissie-eisen van de ICAO in 2027 moet worden stopgezet.

Op de tekentafel staan wel de nieuwe B777-8F van Boeing en A350F van Airbus klaar, maar de eerste exemplaren van deze nieuwe generatie vrachtvliegtuigen komen eerst in tussen 2025 en 2027 op de markt. Te laat, vreest de Atlas-directeur. ‘We hebben dan ook op tijd een nieuw vrachtvliegtuig nodig’, aldus Steen.

Roofbouw

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de luchtvrachtmarkt een turbulente tijd heeft doorgemaakt. Door het aan de grond houden van de passagiersvliegtuigen in 2020 was er een grote vraag naar freighters de afgelopen 2,5 jaar. Dat heeft er zelfs toe geleid dat oude vrachtjumbo’s, die al waren uitgefaseerd, zijn afgestoft, en weer zijn gaan vliegen.

Verder zijn er met de bestaande vrachtvloot veel meer uren gevlogen, waardoor er ook roofbouw is gepleegd op deze freighters. Veel van de freighters moeten dan ook voor het noodzakelijk groot onderhoud eerder en vaker terug naar de vliegtuigfabrikanten.

Bellycapaciteit

Momenteel zijn de meeste passagiersvliegtuigen op de intercontinentale luchtvrachtmarkt weer terug, maar volgens Steen wordt nog steeds 61% van het aanbod aan boord van vrachtvliegtuigen getransporteerd en wordt de bellycapaciteit op de passagiersvliegtuigen dan ook deels onderbenut. Dat komt doordat de passagiersvliegtuigen op markten worden ingezet waar minder vraag is voor vracht.

Een andere reden is dat grote expediteurs meer zijn overgestapt op het gegarandeerde aanbod van vrachtcharters en de belly-ruimte op passagiersvliegtuigen nu zien als slechts een tweede optie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Atlas Air vreest voor groot tekort aan vrachtvliegtuigen | NT

Atlas Air vreest voor groot tekort aan vrachtvliegtuigen

Te weinig nieuwbouw

Vrachtmaatschappijen worden binnen afzienbare tijd geconfronteerd met een nijpend tekort aan grote vrachtvliegtuigen. Niet alleen wreekt zich hier het feit dat Boeing de productielijn voor de vrachtjumbo heeft opgedoekt, maar meer dan 120 zogeheten ‘widebodies freighters’ hebben al de respectabele leeftijd van dertig jaar bereikt en moeten de komende jaren dringend worden vervangen.

Foto: Boeing

In het kort


  • 120 vrachtvliegtuigen 30 jaar of ouder
  • Weinig alternatieven om oude freighters te vervangen
  • 61% mondiaal vrachtvervoer wordt nog steeds door vrachtvliegtuigen verricht

Zo luidt de waarschuwing van commercieel topman Michael Steen van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Atlas Air, dat met zo’n vijftig B747F’s in de vloot de grootste vrachtvervoerder is van de VS.

Te weinig nieuwbouw

Op een recent luchtvrachtcongres in zijn land wijst hij erop dat dat er niet voldoende nieuwbouw is om de komende vijf tot tien jaar de grote uitstroom van oude freighters op te vangen. Het resultaat is dat de markt te maken krijgt met een vergelijkbaar tekort aan vrachtcapaciteit zoals tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 toen lockdowns een groot deel van de passagiersvloot aan de grond hield.

Hij wijst er verder op dat alternatieven zoals de ombouw van oude passagiersvliegtuigen naar vrachtvliegtuigen weinig soelaas bieden aangezien het aanbod aan geschikte vliegtuigen stokt. Daarbij komt ook nog eens dat de huidige nieuwbouw van de B777-200F’s en B767F’s door nieuwe emissie-eisen van de ICAO in 2027 moet worden stopgezet.

Op de tekentafel staan wel de nieuwe B777-8F van Boeing en A350F van Airbus klaar, maar de eerste exemplaren van deze nieuwe generatie vrachtvliegtuigen komen eerst in tussen 2025 en 2027 op de markt. Te laat, vreest de Atlas-directeur. ‘We hebben dan ook op tijd een nieuw vrachtvliegtuig nodig’, aldus Steen.

Roofbouw

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de luchtvrachtmarkt een turbulente tijd heeft doorgemaakt. Door het aan de grond houden van de passagiersvliegtuigen in 2020 was er een grote vraag naar freighters de afgelopen 2,5 jaar. Dat heeft er zelfs toe geleid dat oude vrachtjumbo’s, die al waren uitgefaseerd, zijn afgestoft, en weer zijn gaan vliegen.

Verder zijn er met de bestaande vrachtvloot veel meer uren gevlogen, waardoor er ook roofbouw is gepleegd op deze freighters. Veel van de freighters moeten dan ook voor het noodzakelijk groot onderhoud eerder en vaker terug naar de vliegtuigfabrikanten.

Bellycapaciteit

Momenteel zijn de meeste passagiersvliegtuigen op de intercontinentale luchtvrachtmarkt weer terug, maar volgens Steen wordt nog steeds 61% van het aanbod aan boord van vrachtvliegtuigen getransporteerd en wordt de bellycapaciteit op de passagiersvliegtuigen dan ook deels onderbenut. Dat komt doordat de passagiersvliegtuigen op markten worden ingezet waar minder vraag is voor vracht.

Een andere reden is dat grote expediteurs meer zijn overgestapt op het gegarandeerde aanbod van vrachtcharters en de belly-ruimte op passagiersvliegtuigen nu zien als slechts een tweede optie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement