Piraten melden ontvangst losgeld en laten gekaapt schip gaan

5 miljoen dollar

Twee leden van een groep Somalische piraten hebben tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters gezegd dat ze 5 miljoen dollar losgeld hebben ontvangen in ruil voor het gekaapte bulkschip ‘Abdullah’, dat ze zondag inclusief de 23 bemanningsleden vrij hebben gelaten.

piraterij
Beeld: Bureau OMA

De ‘Abdullah’, varend voor SR Shipping, een rederij van het bedrijf Kabir Steel Re-Rolling uit Bangladesh, werd ruim een maand geleden door een groep van circa twintig piraten overvallen toen het op de Indische Oceaan met een lading kolen op weg was van Mozambique naar de Verenigde Arabische Emiraten. De bemanningsleden van het schip pleegden destijds verontrustende telefoontje naar hun familie: de piraten hadden gedreigd hen een voor een te doden als er geen losgeld zou komen.

De piraten hebben tegenover Reuters verklaard dat ze de 5 miljoen dollar inmiddels onder elkaar hebben verdeeld en daarna uiteen zijn gegaan. De ‘Abdullah’ is nu alsnog onderweg naar de Verenigde Arabische Emiraten om daar de lading kolen te lossen. De bemanningsleden mogen daar zelf kiezen of ze meteen het vliegtuig naar huis nemen of met het schip mee terug varen naar Chattogram, de thuishaven in Bangladesh.

Onderhandelingen

SR Shipping heeft op een persconferentie in Bangladesh gezegd dat de goede afloop voor het schip en de bemanning het gevolg was van onderhandelingen die de afgelopen weken achter de schermen zijn gevoerd. De rederij bedankte de regering van Bangladesh voor de hulp die ze daarbij heeft gekregen.

Marinetroepen uit India hadden vorige maand al een ander bulkschip bevrijd dat in december door Somalische piraten was overvallen, de ‘Ruen’, die met een lading metaal op weg was naar Zuid-Korea. De 35 piraten die door de Indiase marine gevangen zijn genomen, worden in India strafrechtelijk vervolgd.

Marine

Het International Maritime Bureau (IMB), de organisatie die toezicht houdt op de piraterij in de wereld, sprak vorige week nog zijn bezorgdheid uit over de comeback van de Somalische piraterij, die de afgelopen jaren dankzij marinepatrouilles in het gebied nog vrijwel leek te zijn beteugeld.

Piraten profiteren er mogelijk van dat marineschepen hun blik nu meer hebben moeten richten naar de crisissituatie op de Rode Zee. Schepen die in de wateren rond Somalië varen, wordt aangeraden om 24/7 alert te zijn en met name uit te kijken voor vissersschepen en andere kleinere vaartuigen. Zulke vaartuigen kunnen door piraten gekaapt zijn om als die vanuit ‘moederschepen’ als snelle ‘skiffs’ te gebruiken voor aanvallen.

Het IMB tekent erbij aan dat de piraten ‘niet verward moeten worden’ met echte vissers die ook in het gebied actief zijn: die vissers kunnen ook bewapend zijn en kunnen ‘vrachtschepen agressief benaderen’ om hun vissersnetten te beschermen, aldus het bureau.

Piraten melden ontvangst losgeld en laten gekaapt schip gaan | NT

Piraten melden ontvangst losgeld en laten gekaapt schip gaan

5 miljoen dollar

Twee leden van een groep Somalische piraten hebben tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters gezegd dat ze 5 miljoen dollar losgeld hebben ontvangen in ruil voor het gekaapte bulkschip ‘Abdullah’, dat ze zondag inclusief de 23 bemanningsleden vrij hebben gelaten.

piraterij
Beeld: Bureau OMA

De ‘Abdullah’, varend voor SR Shipping, een rederij van het bedrijf Kabir Steel Re-Rolling uit Bangladesh, werd ruim een maand geleden door een groep van circa twintig piraten overvallen toen het op de Indische Oceaan met een lading kolen op weg was van Mozambique naar de Verenigde Arabische Emiraten. De bemanningsleden van het schip pleegden destijds verontrustende telefoontje naar hun familie: de piraten hadden gedreigd hen een voor een te doden als er geen losgeld zou komen.

De piraten hebben tegenover Reuters verklaard dat ze de 5 miljoen dollar inmiddels onder elkaar hebben verdeeld en daarna uiteen zijn gegaan. De ‘Abdullah’ is nu alsnog onderweg naar de Verenigde Arabische Emiraten om daar de lading kolen te lossen. De bemanningsleden mogen daar zelf kiezen of ze meteen het vliegtuig naar huis nemen of met het schip mee terug varen naar Chattogram, de thuishaven in Bangladesh.

Onderhandelingen

SR Shipping heeft op een persconferentie in Bangladesh gezegd dat de goede afloop voor het schip en de bemanning het gevolg was van onderhandelingen die de afgelopen weken achter de schermen zijn gevoerd. De rederij bedankte de regering van Bangladesh voor de hulp die ze daarbij heeft gekregen.

Marinetroepen uit India hadden vorige maand al een ander bulkschip bevrijd dat in december door Somalische piraten was overvallen, de ‘Ruen’, die met een lading metaal op weg was naar Zuid-Korea. De 35 piraten die door de Indiase marine gevangen zijn genomen, worden in India strafrechtelijk vervolgd.

Marine

Het International Maritime Bureau (IMB), de organisatie die toezicht houdt op de piraterij in de wereld, sprak vorige week nog zijn bezorgdheid uit over de comeback van de Somalische piraterij, die de afgelopen jaren dankzij marinepatrouilles in het gebied nog vrijwel leek te zijn beteugeld.

Piraten profiteren er mogelijk van dat marineschepen hun blik nu meer hebben moeten richten naar de crisissituatie op de Rode Zee. Schepen die in de wateren rond Somalië varen, wordt aangeraden om 24/7 alert te zijn en met name uit te kijken voor vissersschepen en andere kleinere vaartuigen. Zulke vaartuigen kunnen door piraten gekaapt zijn om als die vanuit ‘moederschepen’ als snelle ‘skiffs’ te gebruiken voor aanvallen.

Het IMB tekent erbij aan dat de piraten ‘niet verward moeten worden’ met echte vissers die ook in het gebied actief zijn: die vissers kunnen ook bewapend zijn en kunnen ‘vrachtschepen agressief benaderen’ om hun vissersnetten te beschermen, aldus het bureau.