Grote vraagtekens zijn gerezen op Wall Street rond de deal nu het ministerie van Transport (DOT) in Washington nog steeds geen goedkeuring heeft gegeven aan de acquisitie met een totale waarde van maar liefst 5,2 miljard dollar.

Atlas Air Worldwide, de grootste luchtvrachtvervoerder van de VS, had eerder aangegeven dat de koop, die in augustus van 2022 werd gesloten, voor het eind van het eerste kwartaal van 2023 zou zijn afgerond. Bijna alle vergunningen zijn intussen binnen, maar twee weken voor de deadline van 31 maart wachten de partijen nog steeds op het noodzakelijke fiat van de DOT.

Dat maakt investeerders op de beurs van New York nerveus en sommige aandeelhouders kozen eieren voor hun geld en namen afscheid van Atlas Air nu de koers nog relatief hoog is. Daardoor verloor de koers van het aandeel begin van deze week al terrein.

Dubbele pet

De twijfel op de Amerikaanse beurs rond de overname van Atlas Air wordt verder gevoed door de eerdere aankondiging van transportminister Pete Buttigieg van Transport om acquisities en fusies in onder meer de Amerikaanse luchtvaart grondiger te onderzoeken. Dat heeft er toe geleid dat dat twee leden van het bestuur van Sun Country Airlines eind vorige week moesten opstappen.

Volgens het ministerie bleken de twee directeuren ook managementposities bij Apollo Management te bekleden en is er sprake van belangenverstrengeling aangezien Sun County en Atlas Air allebei vrachtvluchten uitvoeren voor webgigant Amazon. Deze dubbele pet is in strijd met de Amerikaanse mededingingswetgeving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement