Dat blijkt uit de laatste vervoerscijfers van de Schiphol Group. In totaal verloor de luchthaven over de eerste twee maanden van dit jaar 11,8% aan vrachtaanbod. Daarbij liep het aantal vrachtvluchten over die periode terug met ruim 25% naar 2.658. Die sterke reductie is deels toe te schrijven aan het verdwijnen van de Russische vrachtmaatschappij AirBridgeCargo van Schiphol in het voorjaar van 2022.

Sterke afname Noord-Amerika

Zowel inkomende als uitgaande vrachtstromen lieten over de maand februari verlies zien op de nationale luchthaven. De exportstromen liepen daarbij met 8,5% terug naar 53.242 ton. Opvallend was daarbij het verlies op de Noord-Amerikaanse vrachtbestemmingen met 25,7%. De export naar het Verre Oosten viel daarentegen hoger uit  (+10,4%). Hoogstwaarschijnlijk doordat het Chinese Nieuwjaar vorig jaar in de eerste helft van februari viel en dit jaar grotendeels in januari.

Herstel Verre Oosten

Ook aan de importkant was er weer groei vanuit het Verre Oosten (+4,3%). Die stijging stak schril af tegen de importverliezen van Schiphol: Europa (-45,4%) en Afrika (-12,7%). In totaal verwerkte Schiphol vorige maand bijna 56.000 ton aan inkomende vracht, ruim 7% minder dan een jaar geleden.
vracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement