De brief is een reactie op het omstreden 8-puntenplan, waar Schiphol vorige week mee kwam en dat bijzonder slecht gevallen is binnen de luchtvrachtsector. Vooral de voorstellen voor een nachtverbod, een uitgeklede pool van 11.500 vrachtvluchten en een stop op de ontvangst van diverse vrachtversies van de B747’s heeft volgens directeur Maarten van As van ACN tot veel ‘chagrijn’ geleid onder de achterban.

‘Niet alleen omdat we vinden dat Schiphol zo niet met haar businesspartners, onze leden, om moet gaan maar ook omdat het de discussie tussen voor- en tegenstanders van luchtvaart juist kan verscherpen. Zomaar beloftes lanceren brengt partijen in ieder geval niet dichter bij elkaar. Dat vinden we echt een gemiste kans.’

Green deal

Via een nieuw manifest, een soort ‘green deal’,  biedt de luchtvrachtsector (expediteurs, wegvervoerders, vliegtuigmaatschappijen en luchtvrachtafhandelaars) de luchthaven nu een reikende hand door een bijdrage te leveren aan een ‘stiller, schoner en beter’ Schiphol. ‘Daar willen we als sector duidelijke, toetsbare en langlopende afspraken over maken met Schiphol, de omgeving van Schiphol en de overheid. Positieve aanknopingspunten zien we in de wens van Schiphol om luchtvracht te beschermen.’

ACN voegt er daarbij aan toe dat ‘de huidige wirwar aan gesprekstafels en overleggen te groot, te complex en te politiek zijn geworden om tot echte resultaten te komen’. Daarom kiest de belangenbehartiger voor dit nieuwe initiatief. Onduidelijk blijft daarbij in de brief wat ACN vraagt als wisselgeld van Schiphol voor een luchtvrachtmanifest. Die moeten echter vooral worden gezocht in garanties voor een acceptabel aantal vrachtvluchten op de luchthaven.

‘Tekentafelniveau’

ACN zet in de brief tegelijkertijd grote vraagtekens bij de juridische haalbaarheid en onderbouwing van een groot deel van het acht-puntenplan van Schiphol. Tevens wijst het er op dat er veel vragen en speculaties in binnen- en buitenland over de plannen die zich volgens de belangenvereniging nog op grote onderdelen op ’tekentafelniveau’ bevinden.

‘Die onzekerheid en onduidelijkheid is niet goed en richt onnodig veel schade aan. Er moet snel meer duidelijkheid komen. Welke vliegtuigtypen gaan bijvoorbeeld niet meer welkom zijn? En vanaf wanneer? Gaat de voorgestelde nachtsluiting voor iedereen gelden? Hoe voorkom je dat vliegtuigmaatschappijen naar ‘net over de grens’ vertrekken waarmee geluid en uitstoot alleen verplaatsen?’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement