Door de grote personeelstekorten bij de afhandeling op Schiphol worden de drie bedrijven dagelijks geconfronteerd met forse en kostbare wachttijden. Dat moet anders, vinden de transportbedrijven. Vanaf mei beginnen de drie bedrijven met een experiment in samenwerking met de vrachtafhandelaar, waarbij zij zelf personeel leveren op drukke momenten om de trucks met exportvracht te lossen. Dat moet de problemen met lange wachtrijen voor de poort, voor de balie en in de loods van afhandelaars sterk reduceren, valt te lezen op de website van belangenbehartiger ACN.

Centrale deurplanning

In het kader van een volledige digitalisering van de vrachtprocessen op Schiphol, wordt er al enkele jaren gewerkt aan ‘een centrale deurplanning’ bij de afhandelaars met gegarandeerde slottijden voor het aanleveren van lading. Dat systeem is echter eerst in zijn complete vorm volgend jaar gereed, terwijl de nu al beschikbare onderdelen (pre-notification en e-registration) geen garanties bieden dat de wachttijden bij afhandelaars zullen verdwijnen, aldus ACN.

Daarom hebben de drie wegvervoerders zelf het heft in handen genomen. Daarbij worden de chauffeurs na de nodige digitale securitychecks te hebben doorlopen zelf regisseur van de deurplanning. Voor het lossen van de trucks staat dan gegarandeerd eigen personeel klaar aan de toegewezen dock van de vrachtafhandelaar. De aparte documentenontvangst en -verwerking wordt daar ook verricht.

Uitzendbureau

Om aan alle stringente regel-en wetgeving op Schiphol te voldoen, hebben de drie wegvervoerders met Menzies een ingewikkeld samenwerkingsverband moeten optuigen. Zo huren de wegvervoerders voor het losproces personeel in van een niet nader genoemd uitzendbureau, dat is gespecialiseerd in het leveren van gekwalificeerd personeel aan afhandelaars op Schiphol.

Deze medewerkers, die over alle noodzakelijke veiligheidspapieren beschikken, worden vervolgens door de wegvervoerders weer verhuurd aan Menzies, waarbij de uitzendkosten voor rekening van de wegvervoerders blijven. ‘Via die constructie is alles juridisch- en verzekeringstechnisch goed geregeld’, aldus directeur Frank Bos van Bos Logistics.

Praktische eerste stap

Volgens directeur Erik Nagel maakt het drietal met het initiatief  ‘een praktische eerste stap’ naar een centrale slotplanning op Schiphol, dat de wegvervoerders moet verlossen van lange wachttijden. ‘Zelf zijn we opbouwend kritisch over hoe een slotplanning op Schiphol uiteindelijk vorm moet gaan krijgen en het is daarom goed om in het klein te ervaren hoe dit in de praktijk uitpakt’, stelt hij

Voorlopig loopt het experiment bij Menzies voor twee maanden, zeggen de betrokken partijen. Dan wordt gekeken of het daadwerkelijk aantoonbaar tot kortere wachttijden heeft geleid op Schiphol en/of andere wegvervoerders inmiddels hebben aangehaakt.


De loods van vrachtafhandelaar Menzies.
Foto: ANP / Patrick Post

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement