Schiphol houdt vrachtverlies beperkt dankzij sterk herstel China

Exportstromen VS wel onderuit

Schiphol wist vooral door de sterk gestegen importstromen uit het Verre Oosten in de maand maart het volumeverlies vergeleken met vorig jaar te beperken tot 5%. In totaal  werd er op de mainport 121.846 ton overgeslagen. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven.

Foto: KLM

Die geringe afname kan grotendeels worden toegeschreven aan het groeiende volume uit het Verre Oosten (lees China). Zo steeg de import met 17% naar 25.000 ton, terwijl ook de export naar de regio met 5,3% naar 22.000 ton weer groei liet zien.

Stabilisering

Met het beperkte vrachtverlies lijkt de luchtvrachtmarkt zich ook in Nederland langzaam te stabiliseren na eerdere forse verliezen de afgelopen twaalf maanden. Internationale luchtvrachtanalisten zoals Clive Data Services hadden deze trend al vorige maand bespeurd.

Of die zich doorzet, is overigens maar de vraag. De Nederlandse analist WorldACD zag in de recente vervoerscijfers over de eerste twee weken van april een opvallende dip optreden in de internationale luchtvrachtaanbod. Dat doet het ergste vermoeden.

Fors verlies VS-markt

Schiphol produceert zijn vervoerscijfers altijd met de nodige vertragingen. Daardoor zullen de vrachtvolumes over april eerst in de tweede helft van mei met de buitenwacht worden gedeeld.

Voor de maand maart laten de statistieken van de nationale luchthaven verder een aantal opvallende ontwikkelingen zien. Zo ging het volumeherstel op de Aziatische markt gepaard met een fors verlies in de maand maart op Noord-Amerika (lees VS), doorgaans de tweede luchtvrachtmarkt voor Schiphol na het Verre Oosten.

Vergeleken met een jaar geleden nam de export af met maar liefst 30% naar iets onder de 11.000 ton en daarmee is de Amerikaanse export vanuit Schiphol qua omvang nog maar 50% van de export naar Azië. Ook bij de import (-12,8%) uit de VS was er vorige maand weinig positiefs nieuws te melden. De Amerikaanse import was in maart goed voor 9.377 ton. Dat is amper 40% van wat het invoervolume uit het Verre Oosten.

AirBridgeCargo

Schiphol zag over de eerste drie maanden van het jaar de vrachtoverslag intussen afnemen met 9,3% naar iets onder de 335.000 ton. Ook daar was het afnemende exportvolume naar Noord-Amerika (-28%) een belangrijke factor voor de afname.

Verder speelde in die dalende kwartaalcijfers nog het vertrek van de Russische AirBridgeCargo een rol.  De grootste buitenlandse vrachtcarrier op Schiphol leverde over de eerste twee maanden van vorig jaar nog een grote bijdrage aan het vrachtvolume van Schiphol.

Minder vrachtvluchten

Het aantal vrachtvluchten op Schiphol bleef intussen gestaag afnemen. Dit belangrijke segment zag in maart het aantal vliegbewegingen afnemen met 14,3% naar 1.446 en dat kan niet langer verklaard worden met het onvrijwillig vertrek van AirBridgeCargo uit de Schiphol-statistieken aangezien de Russische carrier begin maart 2022 zijn vluchten op de luchthaven staakte.

Over de eerste drie maanden van dit jaar daalde het aantal vrachtvluchten op Schiphol met bijna 22%, blijkt verder uit de vervoerscijfers van de luchthaven. Het aantal kwam uit op 4.100. Indien dat een beetje de maatstaf wordt voor de rest van het jaar, komt Schiphol aan het einde van het 2023 uit op 16.400 vrachtvluchten. Dat is net genoeg om de marktpositie in Europa (15.000 is het minimum) te kunnen behouden in Europa, aldus belangenbehartiger ACN.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Schiphol houdt vrachtverlies beperkt dankzij sterk herstel China | NT

Schiphol houdt vrachtverlies beperkt dankzij sterk herstel China

Exportstromen VS wel onderuit

Schiphol wist vooral door de sterk gestegen importstromen uit het Verre Oosten in de maand maart het volumeverlies vergeleken met vorig jaar te beperken tot 5%. In totaal  werd er op de mainport 121.846 ton overgeslagen. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde vervoerscijfers van de luchthaven.

Foto: KLM

Die geringe afname kan grotendeels worden toegeschreven aan het groeiende volume uit het Verre Oosten (lees China). Zo steeg de import met 17% naar 25.000 ton, terwijl ook de export naar de regio met 5,3% naar 22.000 ton weer groei liet zien.

Stabilisering

Met het beperkte vrachtverlies lijkt de luchtvrachtmarkt zich ook in Nederland langzaam te stabiliseren na eerdere forse verliezen de afgelopen twaalf maanden. Internationale luchtvrachtanalisten zoals Clive Data Services hadden deze trend al vorige maand bespeurd.

Of die zich doorzet, is overigens maar de vraag. De Nederlandse analist WorldACD zag in de recente vervoerscijfers over de eerste twee weken van april een opvallende dip optreden in de internationale luchtvrachtaanbod. Dat doet het ergste vermoeden.

Fors verlies VS-markt

Schiphol produceert zijn vervoerscijfers altijd met de nodige vertragingen. Daardoor zullen de vrachtvolumes over april eerst in de tweede helft van mei met de buitenwacht worden gedeeld.

Voor de maand maart laten de statistieken van de nationale luchthaven verder een aantal opvallende ontwikkelingen zien. Zo ging het volumeherstel op de Aziatische markt gepaard met een fors verlies in de maand maart op Noord-Amerika (lees VS), doorgaans de tweede luchtvrachtmarkt voor Schiphol na het Verre Oosten.

Vergeleken met een jaar geleden nam de export af met maar liefst 30% naar iets onder de 11.000 ton en daarmee is de Amerikaanse export vanuit Schiphol qua omvang nog maar 50% van de export naar Azië. Ook bij de import (-12,8%) uit de VS was er vorige maand weinig positiefs nieuws te melden. De Amerikaanse import was in maart goed voor 9.377 ton. Dat is amper 40% van wat het invoervolume uit het Verre Oosten.

AirBridgeCargo

Schiphol zag over de eerste drie maanden van het jaar de vrachtoverslag intussen afnemen met 9,3% naar iets onder de 335.000 ton. Ook daar was het afnemende exportvolume naar Noord-Amerika (-28%) een belangrijke factor voor de afname.

Verder speelde in die dalende kwartaalcijfers nog het vertrek van de Russische AirBridgeCargo een rol.  De grootste buitenlandse vrachtcarrier op Schiphol leverde over de eerste twee maanden van vorig jaar nog een grote bijdrage aan het vrachtvolume van Schiphol.

Minder vrachtvluchten

Het aantal vrachtvluchten op Schiphol bleef intussen gestaag afnemen. Dit belangrijke segment zag in maart het aantal vliegbewegingen afnemen met 14,3% naar 1.446 en dat kan niet langer verklaard worden met het onvrijwillig vertrek van AirBridgeCargo uit de Schiphol-statistieken aangezien de Russische carrier begin maart 2022 zijn vluchten op de luchthaven staakte.

Over de eerste drie maanden van dit jaar daalde het aantal vrachtvluchten op Schiphol met bijna 22%, blijkt verder uit de vervoerscijfers van de luchthaven. Het aantal kwam uit op 4.100. Indien dat een beetje de maatstaf wordt voor de rest van het jaar, komt Schiphol aan het einde van het 2023 uit op 16.400 vrachtvluchten. Dat is net genoeg om de marktpositie in Europa (15.000 is het minimum) te kunnen behouden in Europa, aldus belangenbehartiger ACN.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement