De wisseling van de wacht is de eerste ingrijpende maatregel die de nieuwe eigenaren, een groep beleggers rond de investeerders Apollo Management, JF Lehman en Hill City, doorvoeren bij de luchtvrachtgroep. Zij kochten Atlas Air voor het gigantische bedrag van vijf miljard dollar. Insiders verwachten intussen een verdere exodus bij Atlas Air. Zij spreken zelfs van een bijltjesdag nu er een nieuwe koers moet worden uitgestippeld voor het vrachtbedrijf, dat de laatste jaren profiteerde van een gigantisch grote marktvraag naar luchtvrachtcapaciteit.

Florida

Volgens een bron acteren de nieuwe eigenaren op de aanhoudende kritiek binnen het management van Atlas Air over het passief acteren van de top sinds de overname. Zo zou Dietrich meer te zien zijn op diverse golfterreinen in Florida dan op het hoofdkantoor. Het is geen geheim dat de top van Atlas Air flink heeft verdiend aan de verkoop van de holding via allerlei bonusregelingen. Ook konden zij hun riante aandelenpositie in de Amerikaanse luchtvaartgroep door de acquisitie verzilveren.

Die kritiek treft niet Michael Steen, die als als commercieel directeur nog steeds dagelijks op pad is voor Atlas Air. Hij is al zestien jaar werkzaam voor Atlas Air in verschillende functies en moet nu leiding geven aan ‘de transitie en verdere groei van Atlas Air naar een nieuwe toekomst’, heet het in een toelichting op zijn benoeming. Onder meer moet de omvangrijke vloot van vrachtjumbo’s, zo’n vijftig stuks, grotendeels worden vervangen.

Fraude bij Polar Cargo

Een ander probleem is de vrachtmaatschappij Polar Air Cargo, waarin Atlas Air een meerderheidsbelang van 51% houdt. Een groep van vrachtmanagers van Polar werd onlangs opgepakt en aangeklaagd voor het verduisteren van 52 miljoen dollar aan vrachtpenningen tussen 2009 en 2021 bij het bedrijf. De omvangrijke fraude, waarbij werd samengespannen met expediteurs en andere tussenpersonen, zet grote vraagtekens bij de controle van Atlas Air op de vrachtdochter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement