Die afname heeft alles te maken met een inzakkende behoefte aan vrachtruimte in de wereld, feestdagen en aan een overaanbod aan vrachtcapaciteit. Dat laatste steeg in april met 7% door extra (belly-)capaciteit op de terugkerende passagiersvluchten na de coronacrisis. Die extra buikruimte krijgen de airlines momenteel nauwelijks gevuld met betalende lading en dat zal volgens Clive tot zeker oktober, het begin van het winterseizoen, zo blijven.

De huidige zwakke marktvraag en overcapaciteit zorgen ervoor dat april de veertiende achtereenvolgende maand is dat de beladingsgraad in de mondiale luchtvrachtmarkt negatief uitviel. In totaal verloor de markt 5 procentpunten en kwam uit op een benuttingsgraad van 57%. Recente kwartaalcijfers van onder meer Air France KLM Cargo laten zien dat het nog slechter kan. De Frans-Nederlandse vrachtgroep sloot de eerste drie maanden af met een beladingsgraad van 47,1%.

Vakantieseizoen

De komst van het vakantieseizoen en daardoor extra passagiersvluchten zorgt ook regionaal in de wereld voor grote verschillen, Zo steeg de belly-capaciteit tussen Europa en Noord-Amerika in april met 26% vergeleken met de maand maart van dit jaar. Toen lag de beladingsgraad nog op een niveau van 67%. Dat zakte in april naar 57%, waardoor de druk bij de airlines groot was om de tarieven te verlagen. Die lagen voor de dagmarkt vanuit Europa vorige maand op 2,29 dollar per kilo, een afname van 12%.

‘Dit is een markt, die de bedrijven test’, stelt luchtvrachtanalist Niall van de Wouw van Clive Data Services verwijzend naar de trans-Atlantische luchtvracht, qua volumes de tweede luchtvrachtmarkt van de wereld. ‘Welke markt ziet het aanbod in een maand tijd stijgen met 26%?’ Dat levert bij verladers blije gezichten op, maar niet bij expediteurs, aldus Van der Wouw.

Moeilijke tijden

Verladers moeten wachten tot het winterseizoen wanneer de airlines minder passagiersvluchten en daarmee belly-capaciteit zullen aanbieden. De hoop is dan dat het mindere ruimte-aanbod en meer vraag de tarieven doen stijgen. Of dat scenario ook werkelijkheid wordt, is overigens maar de vraag, stelt de analist. ‘Je hoort van sommige verladers al dat zij hun hoge verwachtingen naar beneden bijstellen over het aanvullen van de voorraden in het najaar. Het zijn dan ook echt heel moeilijke tijden voor de luchtvracht. De markt zit in een diep dal en wij zien momenteel niet dat er veel zal veranderen tot later dit jaar of vroeg in 2024.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement