Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde website van het Amerikaanse Freightwaves op basis van de gegevens van flightradar24. Die data laten sinds 29 april geen vrachtvluchten meer zien van CMA CGM Air Cargo op de twee Amerikaanse luchthavens. Eerder dit jaar omschreef de Franse vrachtmaatschappij Chicago en Miami als ‘sleutelbestemmingen binnen ons netwerk’.

Waarom CMA CGM weer een streep zet door de vluchten wordt niet toegelicht. Onlangs ging het vrachtbedrijf wel een joint venture aan met Air France KLM Cargo, waarbij de gemeenschappelijke capaciteit wordt gedeeld tussen de vrachtairlines. Of die samenwerking de reden is voor het stopzetten van de vrachtvluchten lijkt aannemelijk aangezien CMA CGM Air Cargo op de Noord-Amerikaanse markt, die gekenmerkt wordt door overcapaciteit en een dalende vraag, concurreert met de belly-capaciteit op passagiersvliegtuigen van Air France en KLM.

Vrachtvliegtuigen in de verhuur

Nieuwkomer CMA CGM Air Cargo begon vorig jaar met veel bravoure met eigen vrachtvluchten op de VS, maar stopte deze vluchten met twee A330F’s abrupt in het najaar zonder tekst en uitleg. De vrachtvliegtuigen werden destijds tijdelijk verhuurd aan DHL Express en Qatar Airways, waarschijnlijk omdat de luchtvaartmaatschappij niet voldoende lading kon vinden.

In januari maakte CMA CGM AirCargo een verrassende comeback in de VS, maar ook dit avontuur was geen lang leven beschoren, naar nu blijkt. Inmiddels is een van de vrachtvliegtuigen op de route van Parijs naar Chicago sinds vorige week actief op India (Mumbai), blijkt uit onderzoek van Freightwaves.

CMA CGM Air Cargo beschikt over een kleine vloot van vier A330-200F’s en twee B777F’s. Bij Airbus zijn verder nog vier A350F’s in bestelling. Het dochterbedrijf van CMA CGM worstelt al sinds de komst op de luchtvrachtrmarkt met de winstgevende inzet van de vrachtvluchten. Het lijkt zich nu meer met de vloot te richten op de Aziatische markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement