Bouw DEME ‘Spartacus’ eindelijk klaar

snijkopzuiger

DEME heeft deze week de gigantische, nieuwe snijkopzuiger ‘Spartacus’ in ontvangst genomen van de Nederlandse scheepswerf Royal IHC. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. Met de overdracht komt er officieel een einde aan het bouwprocces dat maar liefst vier jaar heeft geduurd en bij de scheepsbouwer tot grote verliezen heeft geleid.

Het schip zal koers zetten naar een eerste project in Egypte. ‘Spartacus’ is de grootste en krachtigste zelfvarende snijkopzuiger ter wereld en ook de eerste die op vloeibaar aardgas (lng) kan varen.

Dual fual

Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW zijn de productiecapaciteit en het vermogen om harde grondsoorten te snijden behoorlijk hoog vergeleken met andere schepen in de industrie. De vier hoofdmotoren kunnen draaien op zware stookolie met een laag zwavelgehalte, mariene dieselolie en lng, en de twee hulpmotoren hebben dual-fuel technologie. De cutterzuiger heeft ook een warmterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen van de motoren omzet in elektrische energie. De zware cutterladder, die vanaf de brug door één persoon kan worden gecontroleerd en bediend, kan werken tot een baggerdiepte van 45 meter.

‘Spartacus’ vertrekt nu voor zijn eerste opdracht naar Abu Qir in Egypte waar het, samen met verschillende sleephopperzuigers van DEME, zal worden ingezet op het grootste bagger- en landwinningsproject ooit in de geschiedenis van het bedrijf. Dit enorme greenfield-project omvat de landaanwinning van 1.000 hectare nieuw land, het verdiepen van het toegangskanaal van de haven tot 23 meter en het baggeren van een draaicirkel tot 22 meter. DEME verwacht in de loop van het project een enorm volume van meer dan 150 miljoen m3 te baggeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bouw DEME ‘Spartacus’ eindelijk klaar | NT

Bouw DEME ‘Spartacus’ eindelijk klaar

snijkopzuiger

DEME heeft deze week de gigantische, nieuwe snijkopzuiger ‘Spartacus’ in ontvangst genomen van de Nederlandse scheepswerf Royal IHC. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. Met de overdracht komt er officieel een einde aan het bouwprocces dat maar liefst vier jaar heeft geduurd en bij de scheepsbouwer tot grote verliezen heeft geleid.

Het schip zal koers zetten naar een eerste project in Egypte. ‘Spartacus’ is de grootste en krachtigste zelfvarende snijkopzuiger ter wereld en ook de eerste die op vloeibaar aardgas (lng) kan varen.

Dual fual

Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW zijn de productiecapaciteit en het vermogen om harde grondsoorten te snijden behoorlijk hoog vergeleken met andere schepen in de industrie. De vier hoofdmotoren kunnen draaien op zware stookolie met een laag zwavelgehalte, mariene dieselolie en lng, en de twee hulpmotoren hebben dual-fuel technologie. De cutterzuiger heeft ook een warmterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen van de motoren omzet in elektrische energie. De zware cutterladder, die vanaf de brug door één persoon kan worden gecontroleerd en bediend, kan werken tot een baggerdiepte van 45 meter.

‘Spartacus’ vertrekt nu voor zijn eerste opdracht naar Abu Qir in Egypte waar het, samen met verschillende sleephopperzuigers van DEME, zal worden ingezet op het grootste bagger- en landwinningsproject ooit in de geschiedenis van het bedrijf. Dit enorme greenfield-project omvat de landaanwinning van 1.000 hectare nieuw land, het verdiepen van het toegangskanaal van de haven tot 23 meter en het baggeren van een draaicirkel tot 22 meter. DEME verwacht in de loop van het project een enorm volume van meer dan 150 miljoen m3 te baggeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement