Feest bij Evergreen: bonus van vijf jaar salaris voor werknemers

winstafhankelijke bonusregeling

Evergreen deelt zijn personeel in thuisland Taiwan bonussen uit tot vijf jaarsalarissen bij wijze van waardering voor hun bijdrage aan de enorme nettowinst van bijna elf miljard dollar in 2022.

Ever Ace, containerschip, EverGreen
Foto: NT / Henk Claeys

Dat is veruit de grootste winst uit de geschiedenis van de Taiwanese containerrederij en bijna 40% meer dan de winst in 2021. Uit het jaarverslag blijkt dat de rederij nog eens 62,8 miljoen dollar uittrekt voor een slotbetaling aan zijn ongeveer 3100 werknemers met een Taiwanese arbeidsovereenkomst. Dat komt overeen met tien tot elf maandsalarissen.

Die betaling komt bovenop de bonus van gemiddeld vijftig maanden salaris, die in december al werd aangekondigd. Evergreen, nummer zes op Alphaliners top-100 van grootste containerrederijen, zegt dat volgens de statuten een half procent van de inkomsten als werknemersvergoedingen wordt uitgekeerd.

Spekkoper

Daarmee lijken de Evergreen-werknemers spekkoper ten opzichte van hun collega’s bij andere rederijen. Voor zo ver bekend kennen die geen standaard winstafhankelijke bonusregeling voor het voltallige personeel. Saillant is dat uitgerekend Evergreen in 2021 voor een hick-up in de internationale containervaart zorgde toen diens vastgelopen ‘Ever Given’ zes dagen lang het Suezkanaal blokkeerde

Zoals bekend hebben de rederijen de afgelopen twee jaar niet eerder geziene winsten behaald dankzij een tariefexplosie in de containervaart tijdens de coronapandemie. Inmiddels is duidelijk dat deze hausse achter de rug is en zijn de tarieven in een vrije val beland. Zo voorspelde Hapag-Lloyd, nummer vijf op de wereldranglijst, recentelijk dat de winst dit jaar waarschijnlijk zes keer zo laag zal uitkomen dan in 2022.

Feest bij Evergreen: bonus van vijf jaar salaris voor werknemers | NT

Feest bij Evergreen: bonus van vijf jaar salaris voor werknemers

winstafhankelijke bonusregeling

Evergreen deelt zijn personeel in thuisland Taiwan bonussen uit tot vijf jaarsalarissen bij wijze van waardering voor hun bijdrage aan de enorme nettowinst van bijna elf miljard dollar in 2022.

Ever Ace, containerschip, EverGreen
Foto: NT / Henk Claeys

Dat is veruit de grootste winst uit de geschiedenis van de Taiwanese containerrederij en bijna 40% meer dan de winst in 2021. Uit het jaarverslag blijkt dat de rederij nog eens 62,8 miljoen dollar uittrekt voor een slotbetaling aan zijn ongeveer 3100 werknemers met een Taiwanese arbeidsovereenkomst. Dat komt overeen met tien tot elf maandsalarissen.

Die betaling komt bovenop de bonus van gemiddeld vijftig maanden salaris, die in december al werd aangekondigd. Evergreen, nummer zes op Alphaliners top-100 van grootste containerrederijen, zegt dat volgens de statuten een half procent van de inkomsten als werknemersvergoedingen wordt uitgekeerd.

Spekkoper

Daarmee lijken de Evergreen-werknemers spekkoper ten opzichte van hun collega’s bij andere rederijen. Voor zo ver bekend kennen die geen standaard winstafhankelijke bonusregeling voor het voltallige personeel. Saillant is dat uitgerekend Evergreen in 2021 voor een hick-up in de internationale containervaart zorgde toen diens vastgelopen ‘Ever Given’ zes dagen lang het Suezkanaal blokkeerde

Zoals bekend hebben de rederijen de afgelopen twee jaar niet eerder geziene winsten behaald dankzij een tariefexplosie in de containervaart tijdens de coronapandemie. Inmiddels is duidelijk dat deze hausse achter de rug is en zijn de tarieven in een vrije val beland. Zo voorspelde Hapag-Lloyd, nummer vijf op de wereldranglijst, recentelijk dat de winst dit jaar waarschijnlijk zes keer zo laag zal uitkomen dan in 2022.