Frans CMA CGM koopt Frans Bolloré met veel Franse klanten

Put optie

Met het toekennen van een put optie aan de Bolloré Group heeft CMA CGM een volgende stap gezet in het overnameproces van de logistieke dienstverlener ter waarde van vijf miljard euro.

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Die optie geeft de groep van miljardair Vincent Bolloré formeel het recht het bod van de Franse rederij al dan niet te accepteren. De voorgenomen overname is daarnaast nog afhankelijk van instemming van de ondernemingsraad en goedkeuring van toezichthouders. Met de aankondiging van de optie geeft CMA CGM invulling aan eerder gedane de belofte dat er op 8 mei een definitief akkoord zou moeten worden gesloten.

De rederij van de Saadé-familie geeft hoog op van het belang van de transactie, die de omzet in de sector logistiek naar 24 miljard dollar tilt. Ter vergelijking: DHL Global Forwarding boekte vorig jaar een omzet van ruim 33 miljard dollar en K+N was goed voor ruim 43 miljard dollar.

Samenvoegen

Die aankondiging lijkt erop te wijzen dat de Fransen het netwerk van Bolloré willen samenvoegen met dat van onder meer Ceva Logistics. De overname van deze groep in 2018 vormde de basis van CMA CGM’s logistieke tak, die een belangrijke toevoerlijn voor het moederbedrijf is. Alles bij elkaar gaat het om twee miljoen teu aan zeevracht en 800.000 ton luchtvracht.

Na het van origine Nederlandse Ceva lijfde het Franse familiebedrijf achtereenvolgens Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services, Colis Privé en Gefco in. Die acquisities versterkten vooral de positie van CMA CGM in e-commerce, contractlogistiek en autologistiek, terwijl de overname van Bolloré vooral zee- en luchtvracht oplevert.

Grootste logistieke tak

Daarmee wordt CMA CGM waarschijnlijk de rederij met de grootste logistieke tak. Zo bouwde Maersk, voormalig nummer één op de ranglijst van grootste containerlijnen, met wisselend succes jarenlang aan een logistiek netwerk. De mislukte poging om het Nederlandse Damco om te bouwen tot een toonaangevende wereldwijde logistieke dienstverlener heeft daarbij voor veel vertraging gezorgd.

CMA CGM is met 155.000 medewerkers al actief in ruim 160 landen. Deze deal zou meer dan 14.000 nieuwe werknemers en 350 kantoren toevoegen. Bolloré Logistics is volgens de rederij ‘wereldleider in transport- en logistieke oplossingen voor de sectoren luxegoederen, geuren en cosmetica, gezondheidszorg, ruimtevaart en defensie’.

Het bedrijf voegt daaraan toe dat Bolloré een lijst van topklanten heeft opgebouwd, waaronder enkele van de grootste namen in de Franse industrie. CMA CGM noemt de naam niet expliciet, maar het ligt voor de hand dat het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy, die lijst aanvoert. Met een beurswaarde van bijna 500 miljard euro groeide dit bedrijf vorig jaar uit tot het meest waardevolle van Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Frans CMA CGM koopt Frans Bolloré met veel Franse klanten | NT

Frans CMA CGM koopt Frans Bolloré met veel Franse klanten

Put optie

Met het toekennen van een put optie aan de Bolloré Group heeft CMA CGM een volgende stap gezet in het overnameproces van de logistieke dienstverlener ter waarde van vijf miljard euro.

Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Die optie geeft de groep van miljardair Vincent Bolloré formeel het recht het bod van de Franse rederij al dan niet te accepteren. De voorgenomen overname is daarnaast nog afhankelijk van instemming van de ondernemingsraad en goedkeuring van toezichthouders. Met de aankondiging van de optie geeft CMA CGM invulling aan eerder gedane de belofte dat er op 8 mei een definitief akkoord zou moeten worden gesloten.

De rederij van de Saadé-familie geeft hoog op van het belang van de transactie, die de omzet in de sector logistiek naar 24 miljard dollar tilt. Ter vergelijking: DHL Global Forwarding boekte vorig jaar een omzet van ruim 33 miljard dollar en K+N was goed voor ruim 43 miljard dollar.

Samenvoegen

Die aankondiging lijkt erop te wijzen dat de Fransen het netwerk van Bolloré willen samenvoegen met dat van onder meer Ceva Logistics. De overname van deze groep in 2018 vormde de basis van CMA CGM’s logistieke tak, die een belangrijke toevoerlijn voor het moederbedrijf is. Alles bij elkaar gaat het om twee miljoen teu aan zeevracht en 800.000 ton luchtvracht.

Na het van origine Nederlandse Ceva lijfde het Franse familiebedrijf achtereenvolgens Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services, Colis Privé en Gefco in. Die acquisities versterkten vooral de positie van CMA CGM in e-commerce, contractlogistiek en autologistiek, terwijl de overname van Bolloré vooral zee- en luchtvracht oplevert.

Grootste logistieke tak

Daarmee wordt CMA CGM waarschijnlijk de rederij met de grootste logistieke tak. Zo bouwde Maersk, voormalig nummer één op de ranglijst van grootste containerlijnen, met wisselend succes jarenlang aan een logistiek netwerk. De mislukte poging om het Nederlandse Damco om te bouwen tot een toonaangevende wereldwijde logistieke dienstverlener heeft daarbij voor veel vertraging gezorgd.

CMA CGM is met 155.000 medewerkers al actief in ruim 160 landen. Deze deal zou meer dan 14.000 nieuwe werknemers en 350 kantoren toevoegen. Bolloré Logistics is volgens de rederij ‘wereldleider in transport- en logistieke oplossingen voor de sectoren luxegoederen, geuren en cosmetica, gezondheidszorg, ruimtevaart en defensie’.

Het bedrijf voegt daaraan toe dat Bolloré een lijst van topklanten heeft opgebouwd, waaronder enkele van de grootste namen in de Franse industrie. CMA CGM noemt de naam niet expliciet, maar het ligt voor de hand dat het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy, die lijst aanvoert. Met een beurswaarde van bijna 500 miljard euro groeide dit bedrijf vorig jaar uit tot het meest waardevolle van Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement