‘MSC Aries’-crew vrijgelaten door Iran, ‘Galaxy Leader’-crew in handen van Hamas

Kapingen

Iran heeft de bemanningsleden van de ‘MSC Aries’ vrijgelaten, zo heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Hossein Amir-Abdollahian verklaard. Het containerschip zelf blijf nog wel in handen van Iran.

Illustratie: Shutterstock

De ‘MSC Aries’ werd door Iran medio april in beslag genomen toen het schip in de Straat van Hormuz voer, op dezelfde dag waarop Iran honderden drones en kruisraketten afvuurde op Israël. Dat het schip eigendom is van een van de bedrijven van de Israëlische zakenman Eyal Ofer was waarschijnlijk een belangrijke reden voor Iran om het vaartuig tegen te houden, maar volgens de Iraanse minister was er sprake van een overtreding van de maritieme regels. De ‘MSC Aries’ had zijn transponders uitgeschakeld en daarmee de maritieme veiligheid in gevaar gebracht, aldus de minister.

Een bekend gegeven is, dat vrachtschepen die in de buurt van Jemen komen de laatste maanden veelvuldig hun apparatuur waarmee ze gelokaliseerd kunnen worden uitschakelen om het risico te verkleinen dat ze ontdekt en aangevallen kunnen worden door de Houthi-rebellen uit Jemen.

Een vrouwelijk bemanningslid van de ‘MSC Aries’ was reeds vlak na de kaping vrijgelaten, omdat zij de enige vrouw aan boord was, en werd toen op een luchthaven in India met bloemen onthaald. Zij verklaarde dat de Iraanse autoriteiten de bemanningsleden goed behandelden. Van de overige 24 bemanningsleden die nu zijn vrijgelaten, hebben er zestien eveneens de Indiase nationaliteit.

Houthi’s

In tegenstelling tot de ‘MSC Aries-crew is de bemanning van de ‘Galaxy Leader’, de car carrier van NYK Line die medio november werd gekaapt door de Houthi-rebellen uit Jemen, nog altijd niet vrijgelaten. Met de kaping van de ‘Galaxy Leader’ door de Houthi’s, die volgens westerse waarnemers eveneens door Iran worden aangestuurd en bewapend, begon destijds de Rode Zee-crisis. De bemanning van de car carrier bestaat eveneens uit 25 mensen, onder wie zeventien Filippijnen.

Medio maart verklaarden de Houthi’s dat ze de bemanningsleden van de ‘Galaxy Leader’ hadden overgedragen aan ‘de broeders van Hamas’ en dat de beslissing om de bemanningsleden eventueel vrij te laten dan ook in handen ligt van Hamas. De Houthi’s maakten van het schip zelf begin dit jaar een toeristisch attractie: mannelijke belangstellenden met een toegangskaartje konden een kijkje komen nemen aan boord. Onder meer VN-secretaris-generaal António Guterres en het Europees Parlement deden recent oproepen om alle bemanningsleden op vrije voeten te stellen. Scheepvaartorganisaties stelden in een open brief dat de wereldgemeenschap zich te weinig bekommerd om de scheepsbemanningen.

‘MSC Aries’-crew vrijgelaten door Iran, ‘Galaxy Leader’-crew in handen van Hamas | NT

‘MSC Aries’-crew vrijgelaten door Iran, ‘Galaxy Leader’-crew in handen van Hamas

Kapingen

Iran heeft de bemanningsleden van de ‘MSC Aries’ vrijgelaten, zo heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Hossein Amir-Abdollahian verklaard. Het containerschip zelf blijf nog wel in handen van Iran.

Illustratie: Shutterstock

De ‘MSC Aries’ werd door Iran medio april in beslag genomen toen het schip in de Straat van Hormuz voer, op dezelfde dag waarop Iran honderden drones en kruisraketten afvuurde op Israël. Dat het schip eigendom is van een van de bedrijven van de Israëlische zakenman Eyal Ofer was waarschijnlijk een belangrijke reden voor Iran om het vaartuig tegen te houden, maar volgens de Iraanse minister was er sprake van een overtreding van de maritieme regels. De ‘MSC Aries’ had zijn transponders uitgeschakeld en daarmee de maritieme veiligheid in gevaar gebracht, aldus de minister.

Een bekend gegeven is, dat vrachtschepen die in de buurt van Jemen komen de laatste maanden veelvuldig hun apparatuur waarmee ze gelokaliseerd kunnen worden uitschakelen om het risico te verkleinen dat ze ontdekt en aangevallen kunnen worden door de Houthi-rebellen uit Jemen.

Een vrouwelijk bemanningslid van de ‘MSC Aries’ was reeds vlak na de kaping vrijgelaten, omdat zij de enige vrouw aan boord was, en werd toen op een luchthaven in India met bloemen onthaald. Zij verklaarde dat de Iraanse autoriteiten de bemanningsleden goed behandelden. Van de overige 24 bemanningsleden die nu zijn vrijgelaten, hebben er zestien eveneens de Indiase nationaliteit.

Houthi’s

In tegenstelling tot de ‘MSC Aries-crew is de bemanning van de ‘Galaxy Leader’, de car carrier van NYK Line die medio november werd gekaapt door de Houthi-rebellen uit Jemen, nog altijd niet vrijgelaten. Met de kaping van de ‘Galaxy Leader’ door de Houthi’s, die volgens westerse waarnemers eveneens door Iran worden aangestuurd en bewapend, begon destijds de Rode Zee-crisis. De bemanning van de car carrier bestaat eveneens uit 25 mensen, onder wie zeventien Filippijnen.

Medio maart verklaarden de Houthi’s dat ze de bemanningsleden van de ‘Galaxy Leader’ hadden overgedragen aan ‘de broeders van Hamas’ en dat de beslissing om de bemanningsleden eventueel vrij te laten dan ook in handen ligt van Hamas. De Houthi’s maakten van het schip zelf begin dit jaar een toeristisch attractie: mannelijke belangstellenden met een toegangskaartje konden een kijkje komen nemen aan boord. Onder meer VN-secretaris-generaal António Guterres en het Europees Parlement deden recent oproepen om alle bemanningsleden op vrije voeten te stellen. Scheepvaartorganisaties stelden in een open brief dat de wereldgemeenschap zich te weinig bekommerd om de scheepsbemanningen.